Este celulă de criză la Guvern pentru găsirea celor patru piese din Tezaurul Dacic. Polițiști din România au fost trimiși în Assen, localitatea olandeză unde a avut loc spargerea muzeului în care se aflau exponatele.
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a vorbit la Euronews România despre acest caz. Acesta spune că autoritățile din țară lucrează cu cele din Olanda pentru prinderea făptuitorilor.
„Celula de criză constituită la nivelul guvernului lucrează masiv pentru a alcătui mecanismul de răspuns la statului român, în cooperarea cu autoritățile olandeze pentru a recupera bunurile și pedepsi făptuitorii. Sunt foarte multe aspecte care ajung în atenția opiniei publice, însă detaliile anchetei rămân confidențiale. Ce pot să vă spun este că aceasta progresează. Autoritățile olandeze fac eforturi deosebite pentru a lămuri împrejurările în care au fost sustrase aceste bunuri și a le recupera, iar autoritățile române s-au mișcat cu promptitudine.
S-a deschis un dosar penal la nivelul Parchetului General pentru a putea și noi să investigăm toate aspectele legate de modul în care au fost sustrase aceste bunuri, aspecte de legalitate. Sunt convins că adevărurile pe care le dorește opinia publică vor fi furnizate. La acest moment nu aș dori să comentez cu privire la aspecte punctuale cu privire la posibila identitate națională sau motivație a făptuitorilor. Ancheta are un caracter confidențial”, a spus Ministrul Justiției.
„Ministerul Justiției va lua toate măsurile pentru ca organele judiciare să prioritizeze și să aloce toate resursele necesare pentru investigarea acestei infracțiuni contra statului nostru”, a afirmat Ministrul Justiției, Radu Marinescu.
Întrebat cum sprijină autoritățile române ancheta din Olanda, ministrul a spus că:
„Ancheta din Olanda se desfășoară de către autoritățile olandeze. Autoritățile române au deschis deja o cauză penal care permite investigarea și de către autoritățile noastre a împrejurărilor în care s-au realizat aceste sustrageri și există un mecanism de cooperare internațională care se realizează prin intermediul EuroJust în care echipe din România și Olanda își stabilesc modalitățile de acțiune comună. Ministerul Justiției nu este implicat în ancheta directă, astfel încât nu vă pot da mai multe detalii
În prima zi în care am aflat despre acest eveniment am comunicat cu Procurorul General. În urma acestei comunicări a fost deschis dosarul penal de la nivelul Parchetului General pentru a realiza investigațiile corespunzătoare. Ministerul Justiției are în atribuțiile sale mecanisme de cooperare internațională care sunt activate la solicitarea autorităților din străinătate, astfel încât se poate asigura cooperarea între autoritățile judiciare din aceste țări. Facem verificări cu privire la modul în care aceste bunuri au părăsit teritoriul țării”.