Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța: Proteste la terenurile de golf pe fondul crizei de apă

Activiștii de mediu din Franța au umplut găurile terenurilor de golf cu ciment în semn de protest față de excepțiile privind interzicerea apei. Pe fondul uneia dintre cele mai grave secete înregistrate vreodată, interdicțiile privind apa afectează grav cetățenii și întreprinderile franceze, însă terenurile de golf au primit o permisie care ridică semne de întrebare, conform Euronews Green.

De ce vizează activiștii terenurile de golf din Franța?

Din cauza secetei persistente, Franța le-a cerut locuitorilor să evite utilizarea neesențială a apei, cum ar fi spălarea mașinilor și udarea grădinilor. Cu toate acestea, activiștii se plâng de faptul că terenurile de golf sunt în continuare udate.

Extinction Rebellion Toulouse a postat pe Twitter o fotografie care aparent arată o gaură de golf umplută cu ciment și o pancartă pe care scrie „Această gaură bea 277.000 de litri. Voi beți atât de mult? #Stop Golf”.

Proprietarii de terenuri de golf au voie să ude zonele verzi, singurele constrângeri sunt că udarea trebuie să se facă în timpul nopții și să fie „redusă la minimul strict”, adică nu mai mult de 30 % din volumul obișnuit.

În medie, este nevoie de 25.000 de metri cubi de apă pe an pentru a îngriji gazonul celor peste 700 de terenuri din Franța. Unii oficiali sunt indignați de aceste excepții. Éric Piolle, primarul orașului Grenoble din sud-estul Franței, a scris pe Twitter că „practicile celor mai bogați” continuă să fie „protejate”.

Cum face față Franța penuriei de apă?

Franța a fost una dintre cele mai afectate țări de condițiile de caniculă și secetă din Europa, pompierii luptându-se cu un incendiu „monstruos în pădurile din sud-vestul țării. Aproape toate cele 96 de departamente din țară au impus restricții de utilizare a apei.

În cazul unei alerte de nivel „criză”, apa este rezervată pentru sănătate, securitate civilă, apă potabilă și utilizări sanitare.

În timpul secetei, peste 100 de orașe franceze au rămas fără apă potabilă în conducte, ceea ce a dus la necesitatea folosirii camioanelor de apă. Situația a fost calificată drept „istorică” de ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE