Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul primar Daniel Tudorache, condamnat la închisoare în ”dosarul diamantelor”. Ce se întâmplă cu bijuteriile familiei

Daniel Tudorache, fost primar PSD al Sectorului 1, a fost condamnat miercuri la trei ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la trafic de influență în ”dosarul diamantelor” de Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia magistraților nu este una definitivă, relatează G4media.

Tudorache a fost, însă, achitat pentru spălare de bani. Soția sa, Adina Tudorache, a fost achitată în dosar.

De asemenea, ÎCCJ a dispus și confiscarea de la Tudorache a sumei de 56.820 lei, dobândită prin săvârşirea infracţiunii, notează sursa citată.

Daniel Tudorache, interdicție pentru a fi ales în funcții publice

”În temeiul art. 67 alin. (1) din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) ?i k) din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale. În temeiul art. 65 alin. (1) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) ?i k) din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe durata executării pedepsei principale”, se arată în decizia instanței.

În schimb, Instanța supremă a stabilit ca familia Tudorache să rămână cu bijuteriile și pietrele prețioase evaluate la două milioane de euro, bunuri despre care procurorii anticorupție susțineau că ar fi fost obținute ilegal.

Acuzațiile DNA la adresa lui Daniel Tudorache

Daniel Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1, a fost acuzat de procurorii DNA de spălare de bani și complicitate la trafic de influență. Mitele primite de Ion Niță, un apropiat al lui Tudorache care pretindea că este nașul fostului edil, fapt negat de Tudorache, ar fi ajuns și la fostul edil, potrivit G4Media.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță ar fi încasat un comision de 10% din valoarea contractului pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1.

”Inculpatul Niță Ion a fost sprijinit de inculpatul Tudorache Daniel, la acel moment primar al Sectorului 1, care i-a întărit martorului Șovar Constantin Bogdan, cu prilejul a două întâlniri în datele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, convingerea că inculpatul Niță este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului”, arată DNA.

Procurorii au descoperit 258 de bijuterii la percheziții, la menajera familiei Tudorache, Ștefana ”Fana” Jurowska. La acel moment, Adina Tudorache a susținut că ținea bijuteriile în casa menajerei de teama hoților.

În urma unei expertize, procurorii au precizat că cele 258 de bijuterii valorează două milioane de euro. Cea mai scumpă bijuterie este un diamant turk pentru care procurorii au găsit o factură fiscală din 31 decembrie 2017, emisă de Cara Jewellers FZCO – Dubai, în valoare de 836.000 AED (190.000 euro).

Constanța Tudorache a susținut că avea bani și diamante de la o prietenă foarte bună a mamei sale, ”o cântăreață rusoaică, care a plecat în Rusia înainte de 1989” și de la tatăl ei, ”care era prieten cu foarte mulți pictori care i-au dăruit tablouri, pe care le-a vândut”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE