Dacă eram obișnuiți ca strugurii să fie culeși la începutul toamnei, acum au devenit rodul verii. Căldura a grăbit culesul strugurilor pentru vin în acest an. Fructele s-au copt mai devreme, așa că este agitație mare pe dealurile cu viță de vie.
Căldura a grăbit culesul strugurilor
În zona Moldovei, recolta din acest an a fost bună, cu struguri de calitate, în ciuda secetei. Forța de muncă este completată în podgoriile mari de combine. Un singur astfel de utilaj poate face treaba a o sută de oameni.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: Mă aflu într-o parcelă de tămâioasă românească. Oamenii au început să lucreze încă de la 7 dimineața. Am gustat strugurii, sunt delicioși și arată foarte bine. Sunt în comuna Cotnari din județul Iași, unde zilnic lucrează 700 de oameni. Este folosită și recoltarea mecanizată, mai exact, sunt folosite cinci combine, iar una singură înlocuiește 100 de oameni - asta și pentru că se tot vorbește despre problema deficitului de forță de muncă. Zilnic, din podgorie, se strâng 1 milion de kg de struguri, așadar, o cantitate enormă. Sunt 1700 de hectare aici și peste 400 de tractoare pline cu struguri ajung la descărcare.
Remus Deleanu, director general companie vinuri Iași: „Am fost binecuvântați cu un an foarte bun în care am avut și ploi în momentele de dezvoltare a strugurilor, acum avem vreme frumoasă, însorită, temperaturile ridicate care ne-au ajutat foarte mult la acumularea zaharurilor și la coacerea strugurilor și, după cum vedeți, suntem în plină campanie de recoltare. E nevoie de un echilibru. Cum suntem și noi, oamenii, și plantele sunt la fel.
Au nevoie și de apă, au nevoie și de soare. Nu putem să spunem că dacă avem secetă foarte mare, cantitatea de struguri o să fie bună, calitatea o să fie extraordinară. Avem nevoie de apă, de ploaie și de căldură. După calitatea strugurilor, cu siguranță vinul va ieși extraordinar”.
În total pentru cele 11 ferme ale companiei de vinuri, care se întind pe 1.750 de hectare, au fost angajați 700 de zilieri din Iași, Botoșani și Vaslui. E nevoie de îndemânare, rapiditate și atenție. Pentru obținerea unui produs de calitate, reducerea timpului de recoltare și preîntâmpinarea provocărilor legate de forța de muncă, producătorii de vin au făcut investiții de 15 milioane de lei.
După ce ajung în liniile de prelucrare, strugurii trec printr-o serie de etape, până când este obținut vinul.
Două vinuri produse în cea mai mare podgorie din comuna Cotnari au fost apreciate la nivel international și premiate cu medalia de aur pentru cel mai bun vin raport preț-calitate.