Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Foc și cenușă: Cum arată urmele incendiilor din Los Angeles

Cel puțin 27 de oameni care și-au pierdut viața, zeci de hectare de teren arse, 200.000 de mii de oameni evacuați. Aproape 20 de mii de case transformate în cenușă.

Zile întregi sub o cupolă uriașă de fum. O traumă ce nu va fi ștearsă niciodată din mințile celor care au văzut focul repezindu-se spre ei.

O echipă Euronews România, formată din jurnaliștii Radu Hângănuț și Răzvan Mihalașcu a ajuns în zonele de lângă Los Angeles în care focul a transformat cartiere întregi în simple mormane de lemn ars și carcase metalice.

Am încercat să aflăm poveștile celor care au rămas într-o clipă fără nimic din cauza focului care a coborât de pe munte direct în curțile californienilor.

Drumul care leagă Santa Monica de Malibu este blocat de polițiștii americani. În zona mistuită de flăcări mai au voie doar autoritățile și presa. Rezidenților le este interzis să intre pentru că zona este periculoasă. De îndată ce trecem de filtrul poliției, pe șoseaua de pe faleză se deschide un peisaj apocaliptic: din cer ninge cu cenușă, iar soarele este acoperit de un nor uriaș de fum.

Zona Pacific Palisades, făcută scrum după dezastru

Vedem imediat semnele dezastrului produs de flăcările ce au ajuns în zona Pacific Palisades. În urmă cu câteva zile, de o parte și de cealalta a șoselei erau mici afaceri sau cartiere de case. Acum sunt toate transformate în cenușă.

Această mașină nu a avut nicio șansă. Proprietarii ei au abandonat-o, încercând să scape cât mai repede din calea focului.

Din clădirile de pe faleză nu a mai rămas nimic. Au fost reduse la cenușă și carcase metalice îndoite de căldura uriașă degajată de flăcări.

Peisajul idilic al oceanului în care apune soarele este eclipsat de dezastrul de pe uscat. În aer e un fum înecăcios și din ruine încă mai iese fum. Au mai rămas doar câțiva palmieri, dar sunt carbonizați și ei. Nu mai au cui sau pentru ce să țină umbră. Sub ei, totul a fost distrus. Deși nu pare că mai există ceva de salvat, muncitorii lucrează de zor.

Toată lumea încearcă de zor să evite alte tragedii, așa că se sapă pentru a ajunge la conductele de gaz și a le oprit. Este o cursă contra cronometru.

Pe străzi nu e nimeni. Oamenii care au scăpat de furia focului, au plecat cât mai departe de dezastru. Mulți dintre ei nu mai au la ce să se întoarcă, așa cum este cazul celor ce au locuit până de curând în acest mic cartier de case mobile, din care acum a mai rămas doar harta complexului.

Imaginile sunt cumplite și arată încă o dată dimensiunea dezastrului. În doar câteva secunde, cartierul a devenit de nerecunoscut. Mașinile s-au transformat în carcase metalice fără valoare, palmierii au fost carbonizați, iar casele au dispărut pur și simplu. Ce era în interiorul lor a devenit cenușă.

Pastor: Am plecat când casele au început să ia foc

La nord de Los Angeles, în regiunea Altadena, focul venit de pe muntele Eaton a făcut și el prăpăd. Părintele Ray Causley și-a luat soția și cele două fiice și au plecat imediat din zonă.

S-a refugiat în biserica în care slujește și, alături de alți membri ai comunității, îi ajută pe care și-au părăsit și ei casele. Chiar dacă proprietatea lui a rămas ca prin minune neatinsă de foc, știe prin ce trec credincioșii pe care, altfel, îi vede în biserică, la fiecare slujbă.

”Evident că am fost speriat. Stăteam în casă și puteam vedea focul de acolo din living. Și înainta dinspre est spre vest cu o viteză uriașă. În fiecare secundă înainta cu echivalentul a câteva terenuri de fotbal.”, a declarat Ray Causley, pastor.

Timp de mai bine de trei zile, Ray nu și-a putut vedea cartierul și casa. La fel s-a întâmplat cu toți cei evacuați. La intersecția dintre șoseaua de pe coastă și unul dintre drumurile ce duce către unul dintre cartierele din Pacific Palisades sunt permenent oameni care stau la coadă pentru a fi escortați de autorități. Lor li se permite o scurtă vizită în cartier. Ca să afle dacă mai au casă și, dacă au, pentru a-și lua medicamente și alte lucruri esențiale.

Am plecat marți, chiar am fost ultimii care au evacuat. Am plecat când casele au început să ia foc, ne-am spus că trebuie să plecăm. În timp ce plecam, era armaghedon. Haos.”, spune Omid, localnic.

Ceva mai departe, spre Malibu, găsim ceva ce pare o minune: într-o mare de case rase de pe fața pământului, în urma focului ce a distrus totul până când s-a întâlnit cu oceanul e o linie de construcții neatinse.

David, de exemplu, nu a avut acest noroc. A fugit din calea focului și și-a luat cu el doar familia. Ce a văzut atunci când focul venea spre locuința lui îl va urmări toată viața și i-a dat deja o lecție prețioasă.

(n.r. Membrii familiei) au scăpat. Eu am așteptat prea mult înainte să plec și aproape că am fost ucis, aproape că am fost prins de flăcări. Conduceam pentru a ieși, am făcut accident cu mașina, a trebuit să fug pe jos, am arsuri. Dar sunt în viață. Așa că lecția este: când (n.r. autoritățile) îți spun să pleci, pleacă! Nu poți lupta cu astfel de incendii. Nu ai nicio șansă.”, spune David.

Oamenii și-au pierdut în câteva minute locurile de muncă și casele

Dar focul nu a ținut cont de nimic. Fără discriminare, a ars case, mașini și chiar școlii. Campusul școlii Aveson din Altadena a fost cuprins de flăcări. Niciunul dintre cei 300 de elevi și profesori nu a fost rănit, dar comunitatea suferă: a pierdut un simbol ce dăinuia în cartier de aproape 100 de ani. Ian Mcfeat, directorul școlii și-a pierdut în doar câteva minute nu doar locul de muncă, ci și casa.

Distrugerile sunt mai mari decat cladirea si infrastructura, este vorba despre comunitatea școlii. Acum suntem în căutarea unui spați ca să ne putem revedea. Avem 60 de familii care își caută locuinte, își caută o casă. Eu locuiesc în zonă, și casa mea a ars în totalitate.”, a spus Ian McFeat, director Aveson School for Leaders.

În urma flăcărilor au rămas doar mesajele pozitive de pe pereți și o clădire administrativă, viu colorată de elevi. Directorul nu are o explicație, dar înțelege perfect simbolistica: acela va fi punctul din care va reîncepe reconstrucția. De acolo se alimentează speranța că Altadena poate fi reconstruită.

Focul a venit din acea parte si a coborat pana in aceasta zona, aici s-a oprit si aceasta intreaga cladire. Distrugerile sunt mai mari decât doar infrastructura. este vorba despre comunitate. căutăm un loc pentru cpm,unitate, avem zeci de oameni care nu au locuințe, avem nevoie de ajutor, familii care au pierdut totul. trăiți în zonă? impactul e mare pentru mine.

Mobilizare de amploare pentru victimele incendiului din Los Angeles

Autoritățile au promis și ele că zonele afectate vor fi reconstruite și că oamenii vor fi ajutați să își reia viețile.

Iar Orașul Îngerilor nu a dezamăgit. Încă din primele ore în care au fost făcute evacuări, comunitățile ferite de pericol au sărit în ajutorul celor loviți din plin de puterea incendiilor. Pe trotuare au apărut baxuri de apă și produse de igienă personală, iar organizațiile nonguvernamentale s-au mobilizat peste noapte și au început să strângă donații.

La Dream Center, în centrul LA-ului, au ajuns în doar câteva zeci de ore tone de alimente, produse și haine. Oamenii au donat chiar și mâncare pentru animalele de companie. S-au mobilizat în comunitate, au încărcat mașini și au venit la centru.

Lucrăm cam non-stop. Dar asta facem noi, ajutăm 24 de ore pe, pe toată durata anului. În mod normal ajutăm oameni fără adăpost, oameni cu dependențe 00:36 A avea grijă de victimele incendiului nu e ceva ce facem anormal pentru noi, asta e filosofia noastră: identificăm o nevoie, Los Angeles are o nevoie azi și încercăm să o satisfacem.

Chestiunea tristă este că victimele acestor incendii apar aici și nu au mai fost în astfel de situații. Așa că de unde începem? De la o periuță de dinți și mergem mai departe. Poate au nevoie de apă, unii au nevoie de apartamente temporare, unii stau aici cu noi la Dream Center, așa că începem să le dăm haine, le dăm periuțe de dinți, nevoile de bază cu care să înceapă și apoi îi ajutăm să își reconstruiască viețile.”, spune Clint Carlton, director Dream Center.

Aici, într-un flux bine organizat în parcare, cei ce au nevoie de ajutor trec prin puncte în care mașinile le sunt încărcate cu lucrurile necesare și ies pe o altă poartă. În sens invers circulă cei care donează. În doar cinci minute, cei rămași fără nimic au măcar câteva zile de aproximativă liniște materială.

Cei care donează spun că nu ar fi putut să rămână impasibili în fața tragediei pe care o trăiesc semenii lor. Așa că imediat ce au putut, au sărit în ajutor. Timp de patru zile, am discutat cu zeci de americani cărora focul le-a luat totul. Nici măcar o secundă nu am simțit că vreunul dintre ei vrea să își reia viața în altă parte. Toți cei pe care i-am cunoscut erau optimiști că viața va reveni la normal, chiar dacă pericolul este mai mult decât palpabil.

Analizăm ce se întâmplă. Cred că vom vrea să rămânem aici. Suntem îngrijorați cu privire la cât va dura reconstrucția, cum va fi totul după reconstrucție. Azi ne-am întâlnit cu niște prieteni, am fost la un bar mitzvah la un prieten al fiului meu și cunoaștem toate familiile și am rămas cu sentimentul că unii ar vrea să plece și unii ar vrea să rămână.”, spune Tom.

Dar cu toții știu acum, mai bine ca niciodată, că într-o clipă ar putea să piardă totul. Din nou. Potrivit departamentului forestier din California, în fiecare an din 2011 și până au prezent au avut loc incendii care au afectat cel puțin 100.000 de hectare de pădure și teren. În 2020 și 2021, suprafața totală afectată a fost de aproape 3 milioane de hectare. Și de la an la an e tot mai rău. Unii înțeleg motivele, chiar dacă politicienii încearcă să pună pe tragedie ștampila cu sigla unui partid sau a altuia.

Incendiile care au transformat în scrum mai multe zone nu au ținut cont de nimic. nu au ținut cont dacă ating școli, pur și simplu au distrus tot. e poate încă o dovadă a faptului că dacă discută, ar trebui să ne gândim la consecințele pe care le au acțiunile din fiecare zi

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE