O dispută politică a izbucnit între președintele ales al SUA, Donald Trump, și guvernatorul statului California, Gavin Newsom, cu privire la incendiile de vegetație care au provocat cel puțin 24 de morți și au incendiat zone întinse din sudul Californiei.
Într-o serie de postări incendiare pe platforma sa Truth Social, Trump a acuzat administrația lui Newsom de eșecuri în prevenirea și reacția la incendii.
„Una dintre cele mai bune și mai frumoase părți ale Statelor Unite ale Americii arde până la pământ. Este cenușă, iar Gavin Newscum ar trebui să demisioneze. Este numai vina lui!!!” a spus Trump.
Newsom a încercat să îl liniștească pe Trump, invitându-l într-o scrisoare să vadă pagubele din Los Angeles. Dar l-a avertizat, de asemenea, pe viitorul președinte să nu folosească „tragedia umană în scopuri politice” și să nu răspândească „dezinformare de pe margine”.
A eșuat Newsom să semneze o „declarație de restaurare a apei”?
Pe fondul rapoartelor privind lipsa apei pentru eforturile de stingere a incendiilor, Trump a afirmat într-o postare pe Truth Social că guvernatorul nu a semnat o „declarație de restaurare a apei” care ar fi permis „milioane de galoane de apă” să curgă în zona afectată.
Biroul lui Newsom a răspuns subliniind că nu există nicio înregistrare a unei astfel de declarații.
Se crede că Trump se referă la o propunere făcută în timpul primei sale președinții de a redirecționa apa din Delta Sacramento-San Joaquin din nordul statului către ferme și zone urbane mai la sud.
Newsom s-a opus acestor planuri, iar administrația sa a inițiat o acțiune în justiție împotriva lor, invocând îngrijorări cu privire la speciile pe cale de dispariție din Deltă, inclusiv somonul și peștele.
Potrivit lui Trump, „el (Newsom) a vrut să protejeze un pește fără valoare, numit smelt”.
Vorbind cu NBC News, Newsom a declarat că asocierea problemei deltei cu incendiul a fost „de neiertat pentru că este inexactă” și „de neînțeles pentru oricine înțelege politica apei în stat”.
Trump a părut să facă o legătură între poziția lui Newsom privind devierea apelor din Deltă și deficitul raportat de apă disponibilă pentru eforturile de stingere a incendiilor.
Însă directorul pentru deficitul de apă al organizației non-profit americane Natural Resources Defense Council, Mark Gold, a declarat pentru CBS News că disputa privind transferul apelor din Deltă „nu are nimic de-a face cu cantitatea de apă pe care o avem stocată în regiune”.
Se pare că alți oficiali locali au descris întreruperile de curent drept principalul obstacol în calea utilizării pompelor de apă în zonele afectate, mai degrabă decât lipsa apei.
Hidranții de incendiu au rămas fără apă?
Trump a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că hidranții, care permit pompierilor să se alimenteze cu apă, nu mai aveau apă în ei. Afirmația sa este parțial adevărată.
Primarul orașului Los Angeles, Karen Bass, a declarat că, la un moment dat, în cursul săptămânii trecute, 20% din hidranții din oraș nu funcționau.
Janisse Quiñones, inginer șef al Departamentului de Apă și Energie din Los Angeles, a declarat miercurea trecută că, la ora 3.00 dimineața, „toți hidranții s-au uscat în Palisades”, suburbia bogată din Los Angeles și una dintre cele mai afectate zone de incendii.
Guvernatorul Newsom a ordonat o anchetă independentă asupra Departamentului de Apă și Energie din Los Angeles (DWP) cu privire la această problemă. El a declarat: „În timp ce aprovizionarea cu apă de la hidranții locali nu este concepută pentru a stinge incendiile de vegetație pe suprafețe mari, pierderea aprovizionării de la hidranții de incendiu a afectat probabil efortul de a proteja unele case și coridoarele de evacuare”.
Newsom a descris, de asemenea, rapoartele privind hidranții de incendiu uscați ca fiind „profund îngrijorătoare” într-o scrisoare adresată șefilor Departamentului de Apă și Energie din Los Angeles și Departamentului de Lucrări Publice din Los Angeles.
Va moșteni Trump o FEMA fără buget?
Alți democrați, inclusiv primarul din Los Angeles, Karen Bass, și președintele demisionar Joe Biden, au fost, de asemenea, în linia de foc a acuzațiilor lui Trump.
Trump a susținut miercurea trecută că Joe Biden îi va preda atribuțiile prezidențiale fără „niciun ban” în bugetul FEMA, agenția guvernamentală americană pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Miturile despre FEMA se răspândesc adesea în timpul dezastrelor naturale.
Utilizatorii rețelelor de socializare au afirmat că agenția a rămas fără bani de cheltuit pentru ajutorarea incendiilor de vegetație din California după ce fondurile au fost deturnate către un program pentru migranți.
Astfel de afirmații au circulat și în urma uraganelor Helene și Milton, la care FEMA a răspuns: „Banii din Fondul de ajutor în caz de dezastre nu au fost deturnați către alte eforturi care nu au legătură cu dezastrele”.