China cere Washingtonului să anuleze complet noile tarife de 145 la sută, anunțate recent de Donald Trump. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Comerțului a transmis că exceptarea telefoanelor și a laptopurilor este doar „un mic pas” în corectarea greșelilor făcute de administrația Trump.
Analiștii spun că administrația de la Washington marchează astfel un important pas înapoi în așa-numitul „război comercial".
SUA „au lăsat-o mai moale” cu tarifele și au dat o listă cu excepții
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Este vorba despre o decizie de ultim moment de a include mai multe catgorii de produse pe această listă a excepțiilor. Telefoanele inteligente au intrat în cadrul excepțiilor.
Știm că tocmai aceste produse au ridicat foarte multe îngrijorări peste Ocean, în condițiile în care intrau în vigoare acele tarife foarte mari, de până la 145%. Pe această listă vedem și laptopurile, unitățile de stocare, afișajele cu ecran plat și, poate cel mai important, circuitele integrate. Și știm foarte bine că nu doar telefoanele în sine ar fi fost supuse acestor tarife, în situația în care erau produse în China, ci și părțile componente ale acestora erau supuse tarifelor dacă sunt fabricate în China și aduse în SUA, eventual, doar pentru asamblare.
Foarte important de menționat este și faptul că echipamentele necesare pentru producerea acestor circuite integrate și a semiconductorilor au fost deasemenea incluse pe această listă a excepțiilor ca parte a eforturilor administrației de la Casa Albă - spun analiștii de peste Ocean - de a muta, pe cât posibil, producția din China pe teritoriul SUA.
Vedem că, în acest moment, tarifele ajung, pentru o bună parte din categoriile de produse, până la 145%, iar tarifele impuse de China pentru importurile dinspre SUA ajung până la 125%.
Ne uităm și la relația comercială dintre SUA și restul lumii și vedem cel de-al doilea pas înapoi foarte important făcut de administrația Trump, un tarif de 10% pentru taxele vamale pentru o perioadă de 90 de zile, o pauză care ar trebui să aloce suficient timp pentru negocieri, un semnal foarte bun pentru Europa, după cum sun analiștii de la noi."
Adrian Negrescu, analist economic: „Pare că Donald Trump nu a avut niciun fel de politică legat de aceste tarife, a plecat de la ideea de a susține economia americană, dar totul s-a transformat într-un dezastru pentru America, pentru modul în care Trump încearcă să-și impună punctul de vedere. Pe zi ce trece, China câștigă teren, reușește să demoleze, practic, acest război tarifar impus de Trump și nu este exclus ca, și din perspectiva metalelor rare, americanii și chinezii să ajungă la un compromis.
E o veste bună pentru Europa, dacă ne amintim că Europa taxa cu 10% mașinile americane și alte produse care veneau de peste Ocean până acum, așa că un 10% tarif aplicat atât în SUA, cât și în UE, nu reprezintă o mare problemă, e un nivel de taxare care pare perspectibil, din punct de vedere al afacerilor".