Incendiile care nu mai încetează în Los Angeles de o săptămână au adus în centrul atenției doi dintre cei mai bogați rezidenți ai acestui oraș. Miliardarii Stewart și Lynda Resnick sunt niște magnați ai agriculturii, ale căror ferme consumă o resursă vitală și rară în aceste momente, apa. Practic, imperiul lor consumă mai multă apă decât tot Los Angeles-ul la un loc, conform publicației Daily Mail.
Cine sunt miliardarii Stewart și Lynda Resnick
În aceste zile, subiectul a căpătat amploare, iar cei doi au devenit ținta criticilor, într-un moment în care pompierii din Los Angeles au dificultăți în a folosi apa din hidranții plasați pe străzi.
Interesant este, așa cum au remarcat mulți, că reședința soților Resnick, din Beverly Hills, garnisită cu operele de artă de Picasso, a fost ferită de incendiile care au mistuit Pacific Palisades și Eaton, zone situate în apropiere. Criticii spun că acești așa-numiți „fermieri din Beverly Hills” ar avea legături strânse cu guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, și cu alți politicieni, iar astfel s-ar explica motivele pentru care California se luptă cu o astfel de apocalipsă.
„Soții Resnick sunt puternici și controlul lor asupra unor cantități atât de mari de apă este ridicol. Cum poate o familie să dețină mai multă apă decât o folosește întregul oraș Los Angeles - aproape 4 milioane de oameni - într-un an?”, a declarat regizorul Yasha Levine, citat de Dailymail.
El este jurnalist și unul dintre regizorii documentarului Pistachio Wars („Războinicii fisticului”), care urmează să fie lansat. În acel documentar, Yasha Levine, care s-a născut în Rusia, urmărește o afacere cu apă între un fermier și un mic oraș din deșert și descoperă o latură ascunsă a industriei „gustărilor sănătoase” din California. În centrul poveștii se află familia Resnick, miliardari cu „cel mai strălucitor conac din Beverly Hills” și un monopol asupra comerțului cu fistic.
Levine a spus că incendiile de vegetație, secetele din regiune și alte probleme de mediu fac parte dintr-o „mașină politico-tehnologică mai amplă, la care sunt conectați atât LA, cât și familia Resnick”.
Cu o avere de 13 miliarde de dolari, soții Resnick sunt cea mai bogată „familie de fermieri” din California. Deține cu aproximativ 750 de kilometri pătrați de pământ și acțiuni participative la Kern Water Bank, dar și un surplus imens de rezervoare de apă în San Joaquin Valley.
Stewart și Lynda Resnick, în vârstă de 87, respectiv 81 de ani, au adunat această avere de 13 miliarde de dolari după ce ar fi preluat controlul asupra terenurile agricole și resurselor de apă din California, conform sursei citate.
Yasha Levine spune că soții Resnick ar fi donat 1,9 miliarde de dolari unor instituții academice, unor cauze care privesc schimbările climatice, către unele organizații culturale și către programele Central Valley, din California. Un întreg pavilion al Muzeului Județean de Artă din Los Angeles le poartă numele. Dar în ciuda activităților de caritate, familia Resnick este criticată în mod repetat pentru cantitatea uriață de apă consumată de fermele lor și pentru capacitatea lor de a avea legături cu politicieni și de a controla din ce în ce mai mult resursele rare din zonă.
Cum au devenit soții Resnick „stăpânii apei” din Los Angeles
O investigație făcută în 2016 de Mother Jones a scos la iveală că întreprinderile agricole ale familiei Resnick au consumat mai multă apă în câțiva ani decât au folosit toți locuitorii din Los Angeles și din întreaga zonă a golfului San Francisco la un loc. Acea investigație a arătat că afacerea lor a fost construită prin controlul aprovizionării cu apă, prin „manevrarea inteligentă” a politicii din spate a regulilor privind apa din statul California și prin a fi „prietenoși” cu politicienii care conduc „Statul de Aur”.
Aceste activități includ donații „de șase cifre”, de-a lungul anilor, către guvernatorii de stat ai Californiei, de la Arnold Schwarzenegger până la Jerry Brown. În 2021, ei au obținut 250.000 de dolari într-o campanie pentru a opri o tentativă în care guvernatorul Gavin Newsom urma să fie demis.
În anii 1990, familia Resnick a cumpărat zeci de mii de hectare de plantații de migdale, fistic și citrice, la prețuri avantajoase în zona Kern, din San Joaquin Valley. În acea perioadă, în California se construia o nouă infrastructură de apă, din banii contribuabililor, pentru a devia cursurile râurile și pentru a stoca apă menită să alimenteze fermele și orașele din zonele predispuse la secetă.
Familia Resnick a semnat contracte pe termen lung și deține un pachet majoritar de acțiuni la Kern Water Bank, inclusiv bazine uriașe de apă, potrivit Forbes. Iar uneori, banca vinde apă înapoi statului. Au existat și procese de ani de zile, însă ele nu au reușit să „anuleze ofertele de apă” care avantajează familia Resnick.
Anul trecut, guvernatorul Gavin Newsom i-a lăudat pe soții Resnick pentru că „au încheiat o afacere inteligentă la momentul oportun.”
La fel ca și soții Resnick, mulți dintre angajații companiei lor locuiesc sau lucrează în Los Angeles, iar viețile lor au fost afectate de incendiile din ultimele zile.
Din dimineața de 10 ianuarie, incendiile au ucis cel puțin 24 oameni și au mistuit în jur de 10.000 de proprietăți, iar vânturile uscate din deșert au potențat flăcările și nu dau semn că s-ar atenua. Incendiile care au cuprins Pacific Palisades, între Santa Monica și Malibu, și incendiul Eaton, de lângă Pasadena, sunt cele mai distructive din istoria Los Angeles-ului, extinzându-se pe peste 85 de kilometri pătrați și transformând cartiere întregi în scrum.
Pompierii care se luptă cu flăcările au probleme și cu presiunea scăzută a apei, iar hidranții s-au golit, ceea ce a scos la iveală slăbiciunile sistemului de alimentare cu apă, care nu este construit să facă față la incendii de vegetație la asemenea scară. Aceste aspecte au ridicat întrebări îngrijorătoare cu privire la gestionarea rezervelor de apă din California și influența familiei Resnick și a altor fermieri miliardari care sunt implicați în politica statului.
Activistul Lauren Steiner a organizat mitinguri în fața conacului familiei Resnick, pentru a protesta.
„Mă tem că neoliberalul Newsom, care are nevoie de contribuțiile lor la campanie, pentru a candida la președinție, nu le va contesta dominația și controlul asupra apei din California”, a declarat Steiner, potrivit Daily Mail.