Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile din Iran vor fi controlate prin camerele de supraveghere publice. Tehnologia necesară ar proveni din China

Autoritățile din Iran au anunțat zilele acestea că au instalat camere de luat vederi în locuri publice, pentru a putea identifica și pedepsi femeile care nu poartă vălul, așa cum prevede legea iraniană.

Cele care vor fi depistate că nu își acoperă părul cu un hijab vor primi un "SMS de avertizare". Dar Iranul nu acționează singur, potrivit Euronews.

Deși nu a declarat public acest lucru, Craig Singleton, Senior Fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, cu sediul în SUA, "bănuiește foarte mult" că aceste camere de înaltă tehnologie provin din China.

Un stat de supraveghere

China ar fi vândut Teheranului un sistem de supraveghere puternic, capabil să monitorizeze comunicațiile prin telefonie fixă, mobilă și internet. Instrumentele online au jucat un rol central în reprimarea protestelor de către regim anul trecut. Astfel au putu identifica și reține demonstranții.

Cimentat de un acord secret de cooperare pe 25 de ani încheiat în 2021, Beijingul a ajutat regimul asediat al Iranului să construiască un stat de supraveghere a cetățenilor săi.

Tehnologia de recunoaștere facială și instrumente puternice de supraveghere video a mulțimilor, de monitorizare a telefoanelor și a mesajelor, toate au fost furnizate de companii chineze. Oficialii guvernamentali iranieni ar fi beneficiat de instruire în chestiuni precum "manipularea opiniei publice".

"Tehnologia continuă să restricționeze mișcarea femeilor din Iran și să le împiedice să se bucure de libertățile de bază, cum ar fi să meargă unde doresc sau să se îmbrace așa cum le place", a declarat Melody Kazemi de la Filterwatch, un grup de monitorizare a cenzurii online din Iran.

Contribuie la tratarea lor ca cetățeni de mâna a doua, permițând ca femeile să continue să fie arestate, intimidate sau hărțuite.

-Melody Kazemi, Filterwatch - grup de monitorizare a cenzurii online din Iran

Din septembrie 2022, proteste antiguvernamentale în masă au cuprins Iranul după moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al țării.

Protestele conduse de femei s-au diminuat în cele din urmă pe fondul unui torent de violență și represiune din partea statului, inclusiv arestări și execuții în masă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE