Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXPLAINER: Ce a cauzat cutremurul din Myanmar și Thailanda, în opinia specialiștilor

Myanmar se află la granița dintre două plăci tectonice și este una dintre țările cu cea mai mare activitate seismică din lume, deși cutremurele mari și distructive au fost relativ rare în regiunea Sagaing, scrie Reuters.

Granița dintre placa Indiei și placa Eurasia se desfășoară aproximativ nord-sud, tăind mijlocul țării”, a declarat Joanna Faure Walker, profesor și expert în cutremure la University College London.

Aceasta a afirmat că plăcile se deplasează una pe lângă cealaltă pe orizontală, la viteze diferite. Deși acest lucru provoacă cutremure de tip „strike slip”, care sunt în mod normal mai puțin puternice decât cele observate în „zone de subducție” precum Sumatra, unde o placă alunecă sub alta, acestea pot atinge totuși magnitudini de 7-8.

De ce a fost atât de devastator cutremurul de vineri

Sagaing a fost lovită de mai multe cutremure în ultimii ani, unul cu magnitudinea de 6,8 provocând cel puțin 26 de morți și zeci de răniți la sfârșitul anului 2012.

Dar evenimentul de vineri a fost „probabil cel mai mare” care a lovit partea continentală a Myanmarului în trei sferturi de secol, a declarat Bill McGuire, un alt expert în cutremure de la UCL.

Roger Musson, cercetător onorific la British Geological Survey, a declarat pentru Reuters că adâncimea mică a cutremurului înseamnă că pagubele vor fi mai grave. Epicentrul cutremurului a fost la o adâncime de doar 10 km, potrivit United States Geological Survey.

„Acesta este foarte dăunător deoarece a avut loc la o adâncime mică, astfel încât undele de șoc nu sunt disipate în timp ce merg de la focarul cutremurului până la suprafață. Clădirile au primit întreaga forță a cutremurului”.

„Este important să nu ne concentrăm asupra epicentrelor, deoarece undele seismice nu radiază dinspre epicentru - ele radiază dinspre întreaga linie a faliei”, a adăugat el.

Cât de pregătit a fost Myanmarul de cutremur

USGS Earthquake Hazards Program a declarat vineri că numărul victimelor ar putea fi cuprins între 10.000 și 100.000 de persoane, iar impactul economic ar putea fi de până la 70% din PIB-ul Myanmarului.

Musson a declarat că astfel de previziuni se bazează pe datele cutremurelor din trecut și pe dimensiunea, localizarea și gradul general de pregătire pentru cutremure al Myanmarului.

Relativa raritate a evenimentelor seismice mari în regiunea Sagaing - care este aproape de Mandalay, o regiune foarte populată - înseamnă că infrastructura nu a fost construită pentru a rezista la acestea. Aceasta înseamnă că pagubele ar putea fi mult mai mari.

Musson a declarat că ultimul cutremur major care a lovit regiunea a fost în 1956 și este puțin probabil ca locuințele să fi fost construite pentru a rezista la forțe seismice la fel de puternice ca cele care au lovit vineri.

Cea mai mare parte a seismicității în Myanmar este mai la vest, în timp ce acesta se desfășoară în centrul țării”, a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE