Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fâșia Gaza: Cazurile de hepatită A sunt în creștere și există riscul unui focar de holeră

În Fâșia Gaza ar putea izbucni o criză de sănătate publică din cauza lipsei de apă curată și alimente, a avertizat o agenție a ONU. Temperaturile ridicate facilitează răspândirea infecțiilor. Cazurile de hepatită A sunt în creștere, iar medicii avertizează că ar putea apărea și un focar de holeră.

Fâșia Gaza, în pragul unei crize de sănătate publică

Într-o tabără de refugiați, oamenii nu au unde să meargă la toaletă. Nu au nici apă potabilă, iar ca să se spele, adună apă de ploaie. Printre corturi sunt grămezi de gunoaie.

Palestinian: „Sunt foarte multe muște și gândaci. Nu putem dormi din cauza țânțarilor, nici corturile nu ne mai protejează. Pe lângă asta, nu avem unde să mergem la toaletă. Singura toaletă se găsește la un kilometru distanță”.

Rețelele de canalizare din Fâșia Gaza au fost distruse în timpul bombardamentelor. Iar potrivit organizațiilor umanitare, în regiune nu mai funcționează nicio stație de tratare a apei.

ONU și alte agenții construiesc toalete publice, dar numărul este insuficient. Doar în taberele din Rafah se adăposteau peste un milion de palestinieni, care în ultimele săptămâni, au fugit spre tabere care erau și așa foarte aglomerate. 

Palestinian: „Nimănui nu-i pasă ce se întâmplă în această tabără de refugiați. Nimeni nu se interesează dacă avem ce mânca sau dacă avem apă potabilă. Vedeți câte deșeuri sunt în jur”.

Palestinian: „Mulți suferă de hepatită sau de alte boli. Eu am 21 de ani, abia acum trebuie să înceapă viața mea de adult, dar eu trăiesc printre gunoaie”.

Războiul declanșat de Israel împotriva grupării teroriste Hamas a provocat o criză umanitară de proporții în Fâșia Gaza. Și până la conflict, locuitorii din regiune erau dependenți de ajutoarele umanitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE