Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orientul Mijlociu, risc de război regional: Avertismentul a fost lansat de secretarul american al Apărării

Statele Unite sunt îngrijorate de escaladarea violențelor dintre Israel și organizația islamistă Hezbollah din Liban și îndeamnă părțile la o soluție diplomatică.

Un nou război în Orientul Mijlociu ar putea să se transforme cu ușurință într-unul regional, a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei întrevederi cu ministrul israelian al Apărării.

Luptele dintre Israel și Hezbollah au escaladat

În ultimele săptămâni, luptele dintre Israel și Hezbollah au escaladat sporind temerile privind un nou război în regiune, în condițiile în care continuă luptele în Fâșia Gaza. Recent, armata israeliană a anunțat că a aprobat planurile pentru o ofensivă în Liban împotriva milițiilor radicale.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: Un alt război între Israel și Hezbollah ar putea deveni cu ușurință un război regional, cu consecințe teribile pentru Orientul Mijlociu. Prin urmare, diplomația este de departe cea mai bună modalitate de a preveni escaladarea. Așadar, am solicitat de urgență un acord diplomatic care să restabilească un calm durabil la frontiera de nord a Israelului și să permită civililor să se întoarcă în siguranță la casele lor de ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban.

Avertismentul ONU

Și Organizația Națiunilor Unite a avertizat că un eventual război între Israel și Hezbollah ar putea să fie mai devastator și cu mai multe victime, comparativ cu conflictul din Fâșia Gaza. Hezbollah este considerată cea mai puternică organizație paramilitară din lumea arabă și este puternic susținută de Iran.

De la începutul războiul din Fâșia Gaza, milițiile islamiste din Liban au lansat mai multe rachete asupra Israelului, care, la rândul său, a răspuns cu bombardamente asupra instalațiilor Hezbollah. Zeci de mii de oameni de la granița dintre Israel și Liban au fost nevoiți sa-și părăsească locuințele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE