Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Blinken avertizează împotriva unei noi escaladări în Orientul Mijlociu după exploziile din Liban

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat miercuri împotriva riscului de escaladare în Orientul Mijlociu, după ce detonarea a mii de pagere Hezbollah a amenințat să deraieze ultima sa inițiativă diplomatică regională, potrivt Reuters.

Vestea exploziilor a apărut în timp ce cel mai înalt diplomat american călătorea la Cairo pentru a se întâlni cu înalți oficiali egipteni în speranța de a avansa eforturile de a asigura o încetare a focului în Gaza și de a îmbunătăți relațiile cu Egiptul.

Hezbollah vrea să se răzbune pe Israel

Gruparea militantă Hezbollah a promis să se răzbune pe Israel, acuzându-l că a detonat marți pagere în Liban, ucigând cel puțin 12 persoane, inclusiv doi copii, și rănind aproape 3 000.

Israelul a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la explozii. Întrebat despre explozii, Blinken a declarat că Statele Unite încă adună date, dar nu este în interesul nimănui ca conflictul să se extindă.

„Este imperativ ca toate părțile să se abțină de la orice acțiuni care ar putea escalada conflictul”, a declarat Blinken la o conferință de presă alături de omologul său egiptean.

El nu a spus cine crede SUA că se află în spatele exploziilor. Blinken a declarat că se concentrează pe asigurarea unui acord de încetare a focului care să aducă calmul, inclusiv la granița de nord a Israelului cu Libanul, și că 15 din cele 18 paragrafe ale unui acord au fost convenite de toate părțile.

Realizarea de progrese a implicat așteptări lungi pentru transmiterea mesajelor între părți, ceea ce a lăsat timp pentru ca incidentele să perturbe discuțiile, a spus Blinken.

„Am văzut că, între timp, se poate întâmpla un eveniment, un incident - ceva care face procesul mai dificil, care amenință să îl încetinească, să îl oprească, să îl deraieze - și orice lucru de această natură, prin definiție, probabil că nu este bun în ceea ce privește obținerea rezultatului pe care îl dorim, care este încetarea focului”, a declarat Blinken.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE