Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Urmează „iarna șantierelor”, în București. Nicuşor Dan: Vor mai fi avarii, dar mai puține

Nicuşor Dan a oferit un interviu exclusiv pentru Euronews România, la scurt timp după ce Nicolae Ciucă a fost validat de liberali candidat la alegerile prezidențiale 2024. Primarul General al Bucureștiului a vorbit despre șantierele din oraș, despre care a spus că sunt necesare pentru a putea rezolva „odată pentru totdeauna” problema apei calde, dar și despre cele două referendumuri pe care și le dorește și despre participarea sa la Congresul Național al PNL.

Nicuşor Dan: Am guvernat foarte bine, local, cu PNL-USR-PMP / Eu sunt optimist

Claudiu Popa: Plecați, astăzi, cu sprijinul PNL în Consiliul General?

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Urmează să discutăm, dar eu sunt optimist că o să avem sprijinul. În primul rând, cu PNL-ul am făcut alegeri în 2020 și am pus capăt a 12 ani de guvernare locală PSD în București. Am guvernat foarte bine, local, împreună cu PNL-USR-PMP și deja ne cunoaștem, eu sunt foarte optimist că vom avea o majoritate din care PNL să facă parte.

Eu sunt convins că dacă nu ar fi existat suprapunerea între alegerile locale și alegerile europarlamentare, și candidatura comună la europarlamentare PNL-PSD, am fi avut candidat unic de dreapta la București. Numai că nu putea PNL să aibă o politică la București și o politică națională și asta a fost. Mă aștept să continuăm ce am început. Să avem această majoritate tot de dreapta, dar cu mai multe partide, pentru că acum este și REPER, este și Forța Dreptei, este și PMP. Cele cinci partide pe care le-am enumerat au împreună 29 de voturi, majoritatea este de 28. Ăsta e la nivel local, la nivel național sunt niște chestiuni care trenează și pe care le-am adus în atenția publică chiar în seara alegerilor locale din 9 iunie”, a mai spus Nicușor Dan.

„Am spus în seara alegerilor locale că o să ies cu o listă de solicitări către partide și către candidații la prezidențiale, pentru că sunt în mare parte lideri de partid, și atunci o să avem public toată discuția asta pe ce îmi doresc eu”.

Îmi doresc aceste două referendumuri: unul pe bani și unul pe autorizații”, a mai adăugat edilul. „Se vor desfășura odată cu primul tur al prezidențialelor sau cu parlamentarele”.

Nicuşor Dan a semnat și pentru susţinerea candidaturii lui Ciucă, și pentru cea a Elenei Lasconi

După ce a semnat de curând pentru candidatura președintei USR, Elena Lasconi, Nicușor Dan a semnat, duminică, și pentru susţinerea candidaturii lui Ciucă la Președinția României.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Ce pot să vă spun este că negocierea cu noul Consiliu General nu a început pentru că am așteptat clarificările la nivel național. Deci, este o negociere care este dublă: una este pe local, una este pe național și e logic ca ea să fie desfășurată simultan. Legat de partea națională... Bucureștiul, de 20 de ani, are o alocare insuficientă de bani pentru Primăria Capitalei în raport cu primăriile de sector. Primăria Capitalei are marile lucrări de infrastructură, are tot transportul public - inclusiv repararea liniilor de tramvai, macaze, linii aeriene pentru troleibuze, poduri care trebuie menținute, consolidate - și din cauza asta s-au acumulat decalaje de dezvoltare pe care Bucureștiul le are. Le putem compensa prin fonduri europene, facem asta, dar e nevoie și de bani de la nivel național, pe scurt. În al doilea rând, traficul, principala problemă a orașului. Traficul ăsta vine dintr-o dezvoltare urbană și, din păcate, așa cum e legea națională acum, Primarul Capitalei semnează autorizațiile pe 7% din oraș și, în rest, semnează primarii de sector. Eu îmi doresc, și îmi asum această responsabilitate a traficului din București, îmi doresc să am și responsabilitatea autorizațiilor care se emit. Și mai sunt chestiuni tehnice (...)”, a mai spus Nicușor Dan, pentru Euronews.

„Iarna șantierelor”, în București. Dan: Ca să rezolvăm problema apei calde, trebuie să facem șantiere

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „E foarte bine că e așa, e foarte bine. Eu, când eram în opoziție, îmi doream, dar nu le vedeam (n.r. șantierele). Ca să rezolvăm odată pentru totdeauna problema apei calde, trebuie să facem șantiere. (...)”.

Claudiu Popa: Există riscul ca bucureștenii să nu aibă apă caldă la iarnă, în anumite perioade?

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „O să fie avarii, fără discuție, numai că numărul avariilor scade de la an la an. Dar o să avem avarii. Bineînțeles că am început cu zonele în care știam că sunt cele mai multe avarii, în Ferentari, pe Mihai Bravu, unde sunt șantiere chiar acum, și iarnă de iarnă a fost mai bine. Bineînțeles, vom mai avea avarii câțiva ani, dar iarnă de iarnă o să fie mai bine”.

Nicușor Dan: Ciucă are o calitate: când are o problemă, încearcă să o rezolve, nu se gândește ce zice presa

„Am avut ocazia să-l cunosc pe domnul preşedinte Ciucă, în mai multe chestiuni administrative, şi domnul Ciucă are o calitate: când are o problemă, încearcă să o rezolve şi nu să se gândească: Ce ar zice presa despre ce fac eu acum?

Sper că vom colabora în continuare, sper să ne întâlnim după alegeri şi să guvernăm împreună Bucureştiul şi România”, a afirmat Nicușor Dan, prezent la Congresul partidului liberalilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE