După ce a fost implicată într-un scandal de corupție, criminalitate organizată și spălare de bani, fapte care au dus la arestarea sa, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, Eva Kaili, a acordat trei interviuri în care dă detalii despre cele întâmplate. Ea susține că este nevinovată în scandalul "Qatargate", așa cum a fost numit.
Investigațiile urmăresc niște scheme de plată care presupuneau primirea de bani din partea Qatarului și din Maroc pentru a influența politicile din interiorul Parlamentului European, după ce mai mulți membri ar fi fost implicați în câștigarea dreptului Qatarului de a găzdui Cupa Mondială 2022.
Acuzațiile au fost aduse asupra a șase persoane din Belgia și Italia. Dintre acestea, trei sunt parlamentari.
Eva Kaili: "Știu că par vinovată"
Potrivit Euronews.com, interviurile acordate de Eva Kaili au fost publicate după ce grecoaica a fost eliberată de sub supravegherea electronică în care fusese plasată la domiciliu, în urmă cu două luni, după ce a fost arestată anterior, timp de 4 luni, din decembrie 2022.
Însă aceste interviuri vin înainte de o decizie judecătorească potrivit căreia ea nu are voie să vorbească în presă.
Eva Kaili a fost eliberată pe 25 mai 2023.
Astfel, interviurile respective au fost publicate de spaniolii de la El Mundo, de publicația franceză Liberation și de italienii de la Corriere della Sera.
Kaili a confirmat sumele de sute de mii de euro, însă susține că a găsit banii în casa în care locuia alături de partenerul său, Francesco Giorgi, după ce acesta fusese arestat anul trecut. Ea i-ar fi dat banii tatălui ei, pentru a fi aduși la un hotel în care el stătea și în care autoritățile belgiene au descoperit fapta. Poliția l-a reținut și l-a audiat pe tatăl Evei, însă l-a eliberat ulterior, fără să fie acuzat.
"Eu voiam să scot din casă banii care nu îmi aparțineau. Nu pot să explic asta altfel. Știu că par vinovată", a fost explicația Evei Kaili, potrivit Liberation.
În interviul pentru Corriere della Sera, ea susține că a fost pusă în izolare după ce a fost arestată, însă condițiile ar fi fost "inumane".
Când a fost întrebată cum explică întâlnirile sale din țările din Golf, ea a motivat că, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și în calitate de responsabil cu relațiile cu Orientul Mijlociu, ea trebuia să aibă adesea întâlniri cu ambasadori și miniștri, în vizite oficiale.
"Aș fi încântată dacă cineva ar putea să-mi explice cum diferă ceea ce am spus de politicile europene", a explicat Eva Kaili, potrivit Mundo.
Eva Kaili spune că a fost forțată de autoritățile din Belgia să divulge diverse nume
În plus, ea susține că serviciile secrete din Belgia a monitorizat-o din cauza activității sale în investigațiile comitetului Parlamentului European privind programul de spionaj Pegasus, utilizat în Europa, despre care pretinde că "acesta este adevăratul scandal".
Eva Kaili spune că fost forțată de autoritățile belgiene să divulge diverse nume, încercând să obțină o înțelegere și că dacă ar fi pledat "vinovată", ar fi putut "să se întoarcă la fiica sa".
La jumătatea lunii aprilie, avocatul Evei Kaili, Sven Mary, a discutat cu Euronews și a spus că autoritățile belgiene nu au găsit nicio dovadă nouă care să justifice pedeapsa cu închisoarea.
Procuratura belgiană a avut o reacție pe această temă. Contactată de Euronews, organizația a precizat că nu comentează cele spuse de Kaili, dar a specificat că problema va fi tranșată în justiției.
Totodată, un purtător de cuvând a precizat că Evei i s-a permis să-și vadă fiica de două ori pe lună, adică standardul prevăzut în astfel de proceduri.