Eva Kaili, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, a fost eliberată din arest la domiciliu, în care a fost plasată în luna aprilie, în cazul de corupție Qatargate.
Eurodeputata Eva Kaili este unul dintre principalii suspecți într-o dosar de corupție instrumentat la Parlamentul European.
Un purtător de cuvânt al Procuraturii belgiene a confirmat pentru AFP eliberarea din arest la domiciliu a Evei Kaili, potrivit Politico.
"Ancheta nu mai necesită reținerea ei", a precizat Procuratura într-un scurt comunicat de presă.
Potrivit Politico, avocații lui Kaili, atât din Belgia, cât și din Grecia, nu au răspuns la solicitării de a face declarații pe această temă.
Eva Kaili a fost una dintre primele persoane reținute în decembrie 2022, în momentul în care Poliția belgiană a făcut percheziții în cadrul unei vaste anchete pentru a stabili dacă țări străine, inclusiv Qatar și Maroc, au dat mită parlamentarilor europeni. După ce detenția ei a fost prelungită de câteva ori, la jumătatea lunii aprilie, Eva Kaili a fost mutată din închisoare în arest la domiciliu, cu un dispozitiv electronic de monitorizare, în așteptarea procesului.
Prin faptul că i-a fost înlăturată brățara electronică, Eva Kaili se numără printre suspecții din acest caz, cum ar fi europarlamentarul belgian Marc Tarabella.
Anterior, avocații lui Kaili au precizat că ea va încerca să i se înlăture brățara, pentru a-și putea relua atribuțiile de eurodeputat, neafiliat la un grup politic.
Cum a luat amploare scandalul Qatargate
În acest scandal de corupţie au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale.
Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.
În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.