Ucrainenii sunt recunoscători pentru ajutorul discret, dar substanțial, pe care românii îl oferă țării lor, informează European Pravda, site media din Ucraina dedicat afacerilor europene. În analiza sa, publicația ucraineană subliniază că autoritățile de la București nu și-au făcut niciodată reclamă pentru ajutoarele militare acordate Kievului. Mai mult, analiștii de la European Pravda reamintesc faptul că România a fost singura țară dintre vecinii Ucrainei care nu a introdus măsuri prohibitive pentru exporturile agricole ucrainene.
Ce impact vor avea alegerile din România asupra viitorului relațiilor româno-ucrainene
Publicația analizează totodată ce impact vor avea pentru viitorul relațiilor româno-ucrainene rezultatele alegerilor parlamentare și prezidențiale din România. European Pravda privește aceste alegeri în contextual în care, în România, procentele din sondaje, referitoare la unele partide de tentă populistă și naționalistă, care se împotrivesc ajutorului acordat Ucrainei, sunt în creștere.
Publicația ucraineană se referă la partidele românești considerate antieuropene, și care reprezintă aliați utili pentru Kremlin, precum AUR (care potrivit unor sondaje are 20%) sau SOS (care ar putea trece anul acesta bariera electorală de 5%). ”Este posibil ca, în astfel de condiții, să avem de a face cu o inversare a cursului politicii de la București? Vor păstra puterea forțele politice care sunt aliații noștri convinși?”, se întreabă jurnaliștii ucraineni.
Portul Constanța - principala cale de ieșire în lume pentru exporturile ucrainene.
În analiza lor este menționat faptul că, odată cu prelungirea războiului de agresiune al Rusiei, România a luat decizia politică să investească în extinderea infrastructurii de tranzit al cerealelor ucrinene prin terminalele din portul Constanța, aceasta devenind principala rută pentru exporturile ucrainene.
Odată cu prelungirea războiului de agresiune al Rusiei, România a luat decizia politică să investească în extinderea infrastructurii de tranzit al cerealelor ucrinene prin terminalele din portul Constanța, aceasta devenind principala rută pentru exporturile ucrainene.
Publicația European Pravda trece în revistă și felul în care autoritățile de la București și Kiev au rezolvat problema sensibilă a statutului minorității românești din Ucraina. Jurnaliștii ucraineni spun că, spre deosebire de Ungaria lui Viktor Orban, România a știut să folosească cu success calea diplomatică a încheierii de protocoale bilaterale separate care să asigure drepturile minorității naționale române în ceea ce privește învățământul în limba maternă.
România a știut să folosească cu success calea diplomatică a încheierii de protocoale bilaterale separate care să asigure drepturile minorității naționale române în ceea ce privește învățământul în limba maternă.
Un nou președinte ales al României va continua relația strategică cu Ucraina?
Jurnaliștii de la European Pravda conchid că politica externă dusă de alianța PNL-PSD a funcționat perfect în privința ajutorului pentru Ucraina. În context sunt lăudați miniștrii de externe români din acest guvern de coaliție pentru eforturile lor dimplomatice, fie că a fost vorba de Bogdan Aurescu sau, actualmente, de Luminița Odobescu care i-a succedat.
Publicația ucraineană precizează că anul acesta președintele Klaus Iohannis -un lider favorabil bunelor relații cu Kievul - își încheie al doilea mandat, dar că printre potențialii candidați la președiția Românie se vehiculează și numele lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, care sprijină deschis ajutorul pentru Ucraina.