„România este vestul sălbatic al Europei.” Acesta a fost mesajul unui eurodeputat german într-o dezbatere despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dezbatere ținută în plenul Parlamentului European. Europarlamentarul este cunoscut pentru viziunile sale extremist-naționaliste. Cele transmise vin în contradicție cu mesajele altor oficiali europeni care spun că România îndeplinește criteriile pentru a intra în spațiul Schengen.
„Jumătate de an am călătorit în România, în drumul meu spre Ucraina, și am cunoscut România. Aș dori să descriu prietenește România, în modul următor: «România este vestul sălbatic al Americii, al Europei. Deci e Vestul Sălbatic din mijlocul Europei»", a declarat Guido Reil, eurodeputat german, membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania.
Dacian Cioloș, eurodeputat: „Aș vrea să-i transmit domnului Guido Reil, care văd că nu mai este în sală, că, dacă România nu și-ar fi făcut treaba la frontiera UE, ar fi văzut dânsul ce înseamnă FAR West cu adevărat.”
În continuarea discursului, europarlamentarul german a comparat România cu Ucraina și a spus că în țara vecină, chiar dacă este război, e mai multă ordine decât în România.
Dan Nica, eurodeputat: „Vreau să vă încurajez ca să cereți de urgență președintelui Parlamentului European să ia măsuri în privința acelui domn care a vorbit mai devreme în această sală și a folosit un limbaj jignitor, suburban și sub demnitatea acestei instituții și sub demnitatea prestigiului pe care trebuie să-l avem în Uniunea Europeană.”
PPE susține aderarea României la spațiul Schengen
PPE cel mai mare grup din Parlamentul European îndeamnă țările membre „să perimtă accesul liber în spațiul Schengen și pentru cetățenii din România și Bulgaria".
Manfred Weber, europarlamentar: „PPE (n.r. Partidul Popular European), la fel ca, probabil, toate partidele din acest Parlament, susținem cu tărie ca Bulgaria și România să devină membre ale Spațiului Schengen. Și am luptat întotdeauna în cadrul PPE pentru acest demers. Locul României și Bulgariei este în Schengen. Mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare și de securitate la frontierele UE. Pentru noi, nu există europeni de prima și a doua clasă, nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes.”
România, pregătită să intre în spațiul Schengen
Un vot în urma dezbaterii de la Strasbourg va avea loc la următoarea ședință de plen, programată la finalul lunii octombrie. Pentru ca România să scape de controlul la frontierele interne este însă nevoie și de un vot unanim în Consiliul JAI, care se întrunește în luna decembrie. România îndeplinește tehnic condițiile de aderare la spațiul Schengen încă din anul 2011, atunci când Parlamentul European a dat undă verde pentru aderare.
Sigfried Mureșan, europarlamentar: „Anul acesta, de la începutul războiului, România a găzduit peste un milion de refugiați ucraineni. Am dovedit că putem securiza frontiera de est a UE în cele mai dificile condiții, și spun clar și răspicat, România poate securiza o frontieră a zonei Schengen în orice condiții.”
Inspectorii Schengen vor veni săptămâna viitoare în România și vor verifica cum se fac controalele la graniță și dacă polițiștii români sunt instruiți să aplice normele Schgenen.
România este poarta de intrare și pentru refugiații care ajung în Europa din Orient sau Africa. Tocmai de aceea, oficialii Comisiei Europene vor verifica dacă autoritățile române respectă legislația privind azilul. România are șase centre pentru refugiați, unul dintre ele este în Capitală. De asemenea, Comisia Europeană vrea să știe dacă statul român respectă politica Uniunii privind returnarea celor care nu îndeplinesc condițiile de ședere în spațiul comunitar.