O mulțime de foști demnitari europeni l-au ajutat pe președintele rus, Vladimir Putin, să capete putere. Este acuzația făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, în plenul Parlamentului European. Actualul europarlamentar nu și-a dus însă discursul până la capăt, pentru că i s-a tăiat microfonul pe motiv că a depășit timpul alocat.
„Avem însă o mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schroeder e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de Finanțe austriac și sigur nu putea să lipsească Dominique Strass Kahn”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu.
Declarația lui Traian Băsescu, nu departe de adevăr
Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, a explicat pentru Euronews România faptul că declarația lui Traian Băsescu din aula Parlamentului European nu aduce un element de noutate, menționând că aceste chestiuni care erau cunoscute de mai multă vreme, au fost ignorate.
„Domnul Băsescu are dreptate în ceea ce spune. Pe de altă parte, sigur că nu spune lucruri noi. Sunt lucruri știute care s-au mai iterat, s-au reiterat de-a lungul ultimilor ani. Aceste îngrijorări care veneau din Europa centrală și de est au fost fie ignorate de multe ori, fie considerate exagerate în Europa de vest. A fost multă naivitate printre liderii politici ai Europei de vest, au fost poate și interese financiare, comerciale în relația cu Federația Rusă în ultimii 23 de ani, aproape, de când Vladmir Putin conduce Rusia. Deci așa trebuie privit. O reafirmare a unor erori care au fost contestate de-a lungul timpului și chiar recunoscute de liderii europeni actuali. Să nu uităm că actualul președinte al Germaniei Frank-Walter Steinmeier care a spus acum câteva luni, și-a recunoscut greșala, pe care a făcut-o cu ani în urmă pe când era ministru de Externe al Germaniei și se opunea sancțiunilor la adresa Federației Ruse sau se opunea instalării scutului american de la Deveselu. A recunoscut aceste greșeli. De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a spus foarte clar că trebuia să-i ascultăm cu mai multă atenție pe partenerii noștri est europeni, în anii din urmă, ei au atras atenția cu privire la agenda și intențiile reale ale regimului Putin și nu i-am ascultat s-a dovedit că ei au avut dreptate”, a precizat Valentin Naomescu.
Calea spre război, pavată cu susținere externă
Puterea acordată regimului lui Vladimir Putin prin prisma acestui sprijin extern ar putea fi cauza actualului război din Ucraina a menționat pentru Euronews România Dorin Popescu, fost diplomat la Moscova.
„Printr-o serie de pasivități, de complicități și de dezechilibre în ceea ce privește promovarea prioritară a intereselor economice, energetice, comeciale a unui stat membru, s-a facilitat menținerea la putere a lui Vladimir Putin și s-a pavat calea către un cult imperialist, de tip neo-sovietic după cum l-am numit eu și nu doar eu. A fost o înucurajare tacită a proiectului său imperialist. Ca atare, de bună seamă că aceste naivități, aceste complicități, aceste pasivități au încurajat regimul de la Kremlin și l-au făcut pe Vladimir Putin să elaboreze un proiect imperialist bazat și pe continuarea paradigmei de pasivitate și complicitate a unora dintre statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat Dorin Popescu.