Europarlamentarii au dezbătut astăzi, în plenul reunit de la Strasbourg, alături de reprezentanții Comisiei Europene și ai Consiliului, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
“Tocmai am încheiat o dezbatere pozitivă în plenul Parlamentului European, privind România și Bulgaria. Președinția cehă a UE și vicepreședintele Comisiei Europene au spus că România îndeplienște din 2011 toate condițiile tehnice pentru aderare, reprezentantul Comisiei Europene a spus, de asemenea, că aderarea României și Bulgariei la zona Schengen va face toată zona Schengen mai sigură, iar reprezentantul Consiliului a spus că în cadrul formațiunii se lucrează în vederea luării unei decizii în decembrie.
În cadrul dezbaterii, în care au luat cuvântul colegi din multe state membre ale UE, toți europarlamentarii, cu excepția câtorva de la partidele de extremă dreaptă, reprezentând toate grupurile politice pro-europene au vorbit în favoarea aderării României și Bulgariei la zona Schengen, inclusiv președintele PPE, Manfred Weber, lideri din partea grupurilor social-democrate, Renew Europe, grupului Verzilor, toate cele mai mari grupuri politice europene sunt în favoare aderării la spațiul Schengen.
Vom avea o misiune în vizită în România săptămâna viitoare pentru a concluziona că din punct de vedere tehnic toate cerințele sunt îndeplinite. Suntem în dialog permanent cu toate statele membre, pentru a ne asigura că obținem sprijinul total pentru România“, a spus eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Euronews România.
România este pregătită de aderarea la Schengen spune Comisia Europeană
România este pregătită pentru a se alătura spațiului Schengen din anul 2011, potrivit Comisiei Europene, iar în contextul războiului din Ucraina, autoritățile de la frontieră au demonstrat că pot gestiona eficient fluxul migraționist.
“Noi suntem pregătiți. Comisia Europeană o spune din anul 2011 și anul acesta am văzut cum Poliția de Frontieră din România, autoritățile din România au securizat la începutul războiului în cele mai grele condiții o frontieră externă a UE. Peste un milion de refugiați din Ucraina au venit în România, au fost procesați conform tuturor normelor la frontierele dintre România și Ucraina, respectiv Republica Moldova. Am dovedit că în cele mai grele condiții în fața acestui flux migraționist am reușit să securizăm bine o frontieră externă a UE. Sunt absolut sigur că în momentul de față România poate securiza o frontieră externă în orice condiții”, a mai explicat Siegfried Mureșan.
La inițiativa Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni, miercuri a fost dezbătută aderarea României și Bulgariei la Schengen. În cadrul dezbaterii cu Comisia și Consiliul, eurodeputații au cerut ca spațiul Schengen să fie extins către toate statele membre UE care doresc să se alăture.
În urma dezbaterii, o rezoluție va fi supusă la vot la următoarea sesiune plenară din 17-20 octombrie.
Toate statele membre ale UE, excepție făcând Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda și România, sunt parte din spațiul Schengen. De-a lungul timpului, atât eurodeputații, cât și liderii politici naționali au cerut în repetate rânduri ca Bulgaria și România să fie admise în Schengen, ultimele solicitări fiind formulate în contextul pandemiei și al războiului declanșat de Rusia în Ucraina.