Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan, refuzat de Putin, după ce Turcia s-a oferit să ajute la încheierea războiului cu o "pace echitabilă"

Kremlinul a respins propunerea Turciei, care s-a oferit să ajute la încheierea războiului cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale de la Moscova a spus că Turcia "nu-și poate asuma rolul de mediator".

"Vă aştept, domnule preşedinte, cât mai curând posibil în ţara mea", a transmis Erdogan.

În marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), care a avut loc în Kazahstan, Recep Tayip Erdogan a vorbit cu Vladimir Putin. Președintele turc a declarat că el crede că este posibilă o "pace echitabilă" care să convină atât Kievului, cât și Moscovei.

Rusia refuză propunerea Turciei pentru pacea în Ucraina

Nu este prima dată când liderul de la Ankara își arată intenția de a organiza negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Propunerea i-a fost făcută și lui Volodimir Zelenski, când Erdogn a mers în Turcia.

Soluții pentru încheierea conflictului au fost discutate și la summitul din Elveția, eveniment la care Rusia nu a fost invitată.

Cu o zi înaintea summitului pentru pacea din Elveţia (15-16 iunie), Vladimir Putin a propus Kievului să-şi retragă toate trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică în Ucraina - Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud), să recunoască pierderea suveranităţii asupra lor ca şi asupra peninsulei Crimeea, să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO şi la alte alianţe militare, precum şi să efectueze "denazificarea şi demilitarizarea" ţării. În acelaşi timp, Occidentul ar trebui să ridice sancţiunile impuse Rusiei. În aceste condiţii, Moscova este gata să se aşeze la masa negocierilor "chiar şi mâine", a declarat atunci Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE