Twitter va respecta legile UE pentru a combate dezinformarea și discursul instigator la ură online, a confirmat miliardarul Elon Musk într-un interviu acordat postului francez France 2 în marja VivaTech, potrivit Euronews Next.
"Twitter se va supune legii. Dacă vor fi adoptate legi, Twitter se va supune legii", a insistat Musk, într-un interviu dublat în franceză de către radiodifuzor.
Acesta a răspuns la o întrebare referitoare la Legea serviciilor digitale (DSA) a UE, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut. Legea UE creează obligații pentru marile platforme digitale de a reduce prejudiciile și de a proteja drepturile consumatorilor.
Cu toate acestea, el a nuanțat că platforma de socializare pe care a preluat-o anul trecut nu va merge "dincolo de voința poporului, așa cum este exprimată prin lege".
Legea privind serviciile digitale
Musk a ocupat funcția de director general al companiei de la preluare, dar a desemnat recent un nou director general care să preia frâiele.
Twitter a fost desemnată ca fiind una dintre "platformele online foarte mari" care vor trebui să respecte reguli mai stricte în temeiul Legii privind serviciile digitale începând cu 25 august.
Însă Musk a retras Twitter din codul anti-disinformare al UE - o serie de angajamente voluntare de combatere a dezinformării - la sfârșitul lunii trecute.
Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, a declarat că platforma a ales "calea cea mai grea" și "confruntarea" cu UE făcând acest lucru.
Comisarul pentru piața internă, Theirry Breton, care a anunțat decizia Twitter de a se retrage din codul voluntar, a declarat: "Poți fugi, dar nu te poți ascunde", adăugând că lupta împotriva dezinformării va deveni o "obligație legală" în august, datorită legii privind serviciile digitale.
Mai multe persoane publice au părăsit platforma de socializare
Musk a mai spus în interviul acordat postului France 2 că obiectivul Twitter este acela de a avea "interacțiuni bune din mai multe puncte de vedere diferite" care să promoveze "o mai bună înțelegere între oameni din diferite partide politice sau țări".
"Vreau ca Twitter să fie o forță a binelui în civilizație", a adăugat el.
Musk a declarat că nu este îngrijorat de faptul că agenții de publicitate părăsesc Twitter, atâta timp cât compania înregistrează profituri.
De asemenea, el a susținut că există "mai puține discursuri instigatoare la ură" pe platformă, chiar și atunci când intervievatoarea Anne-Sophie Lapix a prezentat statistici care arătau contrariul.
Institutul pentru Dialog Strategic a constatat, în special, că numărul mediu săptămânal de tweet-uri antisemite a crescut cu 106% atunci când s-a comparat perioada de dinainte și de după achiziția lui Musk.
Între timp, Musk a refuzat să confirme dacă Tesla va instala o mega fabrică de baterii electrice în Franța, lucru pentru care guvernul francez a făcut presiuni, dar a spus că Tesla va face afaceri importante în această țară.