Elon Musk sugerează transformarea Taiwanului într-o "zonă administrativă specială" similară cu Hong Kong. Miliardarul a recomandat într-un interviu ca Taipei să lase Beijingul să controleze o parte din insulă, pentru că doar așa s-ar putea soluționa tensiunile dintre China și Taiwan, informează The Guardian.
Declarația lui Musk apare la câteva zile după ce acesta a spus că Rusia este îndreptățită să controleze Crimeea.
"Recomandarea mea ... ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan care să fie acceptabilă pentru toate părțile, deși, probabil, soluția nu va face pe toată lumea fericită. Și este posibil să se facă un aranjament mai lax decât cel realizat pentru Hong Kong", a spus Musk pentru Financial Times.
Ce afaceri are Musk în China
Miliardarul a înaintat propunerea în urma unei întrebări despre cum vede China, un stat în care Tesla operează una dintre cele mai mari fabrici ale sale. În 2021, aproape jumătate din automobilele Tesla au fost fabricate in Shanghai.
Musk mai spune în interviu că disensiunile cu Taiwanul sunt inevitabile și a avertizat că acestea s-ar putea răsfrânge nu doar asupra Tesla, ci și asupra Apple și a economiei globale în general, despre care a estimat că va fi afectată cu 30%.
Ce îi cere China lui Musk
China i-a cerut lui Elon Musk să nu opereze Starlink în Taiwan, spunând că Beijingul a fost indignat și de lansarea Starlink în Ucraina pentru a ajuta armata, după ce Rusia a tăiat internetul.
Deși Taipei este guvernat democratic, China își dorește să preia controlul asupra Taiwanului. Tensiunile dintre Beijing și Taiwan au crescut în ultimele luni, pe fondul unor exerciții militare organizate de China în regiune. Guvernul taiwanez respinge revendicările suveraniste ale Chinei și arată că în mod democratic doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei pot decide viitorul acesteia.
Totodată, la începutul săptămânii, Musk a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei și să se organizeze noi referendumuri sub auspiciile Națiunilor Unite pentru a determina soarta teritoriului controlat de Rusia, iar Ucraina să accepte neutralitatea.
El a cerut utilizatorilor Twitter, printr-un sondaj virtual, să se pronunțe asupra planului său, atrăgând critici dure din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a lansat propriul sondaj pe Twitter: "Care @elonmusk vă place mai mult? Unul care susține Ucraina sau unul care susține Rusia?".