România este printre țările europene cu cele mai puține femei pe piața muncii. Motivele sunt numeroase, iar experții trag un semnal de alarmă când vine vorba de femeile care, în cele mai multe cazuri, sunt nevoite să rămână acasă pentru a avea grijă de copii. O măsură pe care Uniunea Europeană vrea să o implementeze este aceea de a avea un echilibru cât mai mare între femei și bărbați la muncă.
Egali în cifre, dar nu și pe piața muncii
Aproximativ 60% dintre românce lucrează, comparativ cu 78% dintre bărbați
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Fifty - fifty. Într-o societate egală am tinde spre asta. 50% femei, 50% bărbați, în politică sau companii. Deocamdată, însă, rămâne un concept abstract în România. Totuși, când vine vorba de salarii, țara noastră înregistrează cea mai mică diferență între bărbați și femei din Uniunea Europeană. În UE, diferența este în medie de 13%, dar în România o femeie va câștiga cu aproximativ 3% mai puțin decât un bărbat, pentru același job”.
Trecutul comunist al țării noastre, în care atât femeile, cât și bărbații contribuiau la forța de muncă, reprezintă unul dintre motivele pentru care astăzi România înregistrează o diferență mai mică între salarii față de alte țări. Dar România se plasează la coada clasamentului european când vine vorba de egalitatea de gen. Indexul egalității este calculat de la 1 la 100 și are în vedere mai multe criterii cum ar fi accesul la sănătate, la poziții de putere, joburi, sănătate, educație și bani. Țara noastră este penultima, cu 53.7 puncte, pe când țări precum Suedia, Danemarca sau Olanda au depășit 75 de puncte. Inițiative precum 50% femei, 50% bărbați ar putea să crească astfel de punctaje. Însă ce înseamnă asta cu adevărat?
Marusa Gortnar, directoare de cercetare a Institutului European pentru Egalitate de Gen: „Când avem o participare reprezentativă și balansată, avem o diversitate de opinii, de păreri, și auzim vocile oamenilor din diferite grupuri din societate care poate, câteodată, sunt ignorate”.
Deși femeile înseamnă aproximativ jumătate din populație, în parlamentele din Europa reprezintă doar cel mult o treime, conform Consiliului European. Directivele europene vor să schimbe asta, atât în parlamente, cât și în companii. Până în 2026, companiile mari trebuie să se asigure că măcar 40% dintre directori sunt femei. Există firme care au implementat deja această măsură.
Teodora Trandafir, reprezentanta unei companii: „A fost deja integrată în aproape toate activitățile. Dacă pornim de la recrutare, procesele de recrutare până la procesele de realizare a produselor, campaniile promoționale pe care le avem și ajungând chiar la lanțul de aprovizionare”.
La nivel european, compania a atins deja targetul de 50% bărbați, 50% femei atât în rândul angajaților, cât și în cazul pozițiilor de management.
Ionela Băluță, cercetătoare studii de gen: „Se arată foarte clar că în companiile unde există mai multe femei la conducere a crescut, de fapt, profitul, uneori și cu 20%. În parlamentele unde există mai multă diversitate, mai multă reprezentare a diverselor grupuri de populație, au crescut și s-au diversificat politicile publice”.
Lipsa creșelor din România înseamnă de multe ori că mamele rămân acasă cu copiii
Dacă la nivel european diferența dintre femei și bărbați pe piața muncii a scăzut, România este singura țară din Uniunea Europeană unde această rată a crescut. Dacă în 2009, erau cu 17% mai puține femei decât bărbați pe piața muncii, în 2022 această pondere a crescut cu un procent și jumătate. Doar 59% dintre românce lucrează, comparativ cu aproape 78% dintre bărbați.
conf. univ. dr. Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică: „Cum anume să ne aflăm în perioada aceasta într-o situație în care observăm că participarea femeilor pe piața muncii este cea mai scăzută din ultimii 30 de ani? Asta ne spune multe despre lipsa politicilor de îngrijire, lipsa politicilor de armonizare a vieții de familie cu profesia”.
Lipsa creșelor din România înseamnă de multe ori că mamele rămân acasă cu copiii. Ultimele date arată că în România sunt aproximativ 370 de creșe. Peste 24.000 de copii sunt înscriși, însă în țara noastră sunt aproximativ 560.000 de copii cu vârste între 0 și 3 ani. În ciuda acestor lipsuri, ministrul Familiei și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, spune că e datoria femeilor să se impună.
Natalia Intotero, Ministrul Familiei și Egalității de Șanse: „E foarte important ca femeile să fie determinate și să nu se gândească din prima că pleacă așa pe o poziție de inferioritate. Dacă sunt harnice, dacă muncesc, dacă sunt determinate, nu au nicio inferioritate în fața bărbaților”.
Conform unui studiu al Organizației Națiunilor Unite, femeile petrec aproximativ 20 de ore pe săptămână având grijă de copii, de cinci ori mai mult față de cele aproape patru ore pe care le petrec bărbații.