Incendii, colapsul unor clădiri sau boli contagioase cu răspândire rapidă. Se întâmplă în lume, se întâmplă și în România. De fiecare dată sunt chemați salvatorii și de multe ori nu au avut ce le trebuia și au fost în pericol.
Zeci de autospeciale care pot ajunge în zone greu accesibile pentru intervențiile pe munte, perne pneumatice pentru salvarea persoanelor care cad de la înălțime sau ventilatoare moderne care pot extrage rapid fumul în cazul incendiilor care izbucnesc în hale sau la metrou au ajuns la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din România.
Ce echipamente noi au primit salvatorii
Șase perne cu ajutorul cărora pot fi salvate persoane blocate la înălțimi de până la 60 de metri au intrat în dotarea pompierilor. Un astfel de echipament a fost alocat și Inspectoratului pentru Situații de urgență din capitală.
”Se poate sări de la aproximativ 60 de metri. Ca și specificații, se folosește de minimum 4 persoane, are o lungime de 10 metri, o lățime de șapte metri si o înălțime de trei metri. Se montează din momentul în care se dă jos din remorcă pâna la umflarea completa, aproximativ șapte minute”, a declarat Dragoș Sescu – pompier, Detașamentul de Pompieri Obor, București.
Pe lângă pernele mari, sunt și 35 de perne mai mici, care pot salva persoane blocate la înălțimi de până la 16 metri și care ajung la pompierii din toate județele. Salvatorii primesc și 36 de ventilatoare cu ajutorul cărora pot evacua rapid fumul și gazele din tuneluri auto și feroviare, hale industriale, aeroporturi sau centre comerciale.
13 ambulanțe care pot transporta pacienți cu risc biologic mare, aduse în România
Nu mai puțin de 13 ambulanțe care pot transporta pacienți cu risc biologic mare sau cu grad ridicat de contagiozitate vor fi împărțite pe regiuni.
Noile containăre cumpărate au capacitatea de a transporta oriunde pe teritoriul țării echipăamente cu ajutorul cărora, paturile simple de spital pot fi echipate rapid pentru ATI.
Și echipajele Salvamont și ale Jandarmeriei Montane au primit 51 de autospeciale dotate cu echipamente medicale, cu care pot ajunge în zone greu accesibile.
În plus, salvatorii au primit și autospeciale care pot asigura comunicațiile pe sute de kilometri în zone în care acestea pică sau lipsesc. Toate echipamentele au fost cumpărate din fonduri europene.