Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echinocțiul de primăvară 2023. Astăzi începe primăvara astronomică

Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, în emisfera nordică, și are locul anul acesta pe 21 martie. Din punct de vedere calendaristic, primăvara începe la data de 1 martie, când în tradiția populară este sărbătorit Mărțișorul.

În 2023, echinocțiul de primăvară are pe 20 martie, ora 23:24 (ora României).

Ce reprezintă echinocțiul de primăvară

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară.

La câteva zile după echinocțiul de primăvară, se face și trecerea la ora de vară 2023. Astfel, în ultima duminică din luna martie (26 martie), ora 3:00 va deveni ora 4:00.

De asemenea, conform tradiției, Paștele este sărbătorit în prima duminică după faza de Lună Plină, de după echinocţiu de primăvară. Astfe, Paștele în 2023 pică pe 16 aprilie.

Semnificația echinocțiului de primăvară în alte culturi

Echinocțiul de primăvară este văzut în mod tradițional ca un moment de renaștere și reînnoire. Din acest motiv, în multe culturi, fenomenul a fost sărbătorit ca prima zi a noului an. Un exemplu în acest sens îl reprezintă vechiul calendar babilonian, care începea la prima lună plină după echinocțiul de primăvară, scrie National Geographic.

Un exemplu foarte răspândit este Nowruz, prima zi a anului în calendarul persan, sărbătorită anual la 21 martie, data la care are loc, de regulă, echinocţiul de primăvară. Timp de peste 3.000 de ani, Nowruz a fost o sărbătoare religioasă în zoroastrism, scrie National Geographic. Astăzi, sărbătoarea s-a răspândit în toate regiunile care au intrat sub influenţa culturală persană sau iraniană.

De asemenea, în Japonia, Ziua Echinocțiului de Primăvară este o sărbătoare națională.

În Mexic, mulțimea se adună la ruinele din Chichen Itza, vechiul oraș mayaș, și urcă pe impunătoarea Piramidă a Soarelui, pentru a sărbători prima zi de primăvară astronomică. Aceștia privesc cum soarele de după-amiază creează umbre care seamănă cu un șarpe care se deplasează pe scările Piramidei lui Kukulkan, înaltă de 79 de metri, scrie euronews.com.

La Stonehenge, monumentul preistoric din Anglia care prezintă rămășițele unui cerc de pietre uriașe, druizii și păgânii se adună pentru a privi răsăritul soarelui la echinocțiu și pentru a întâmpina primăvara, scrie history.com.

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

Echinocțiul de primăvară nu are loc la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.

  • 2024 - 20 martie, ora 5:06
  • 2025 - 20 martie, ora 11:01
  • 2026 - 20 martie, ora 16:46
  • 2027 - 20 martie, ora 22:25
  • 2028 - 20 martie, ora 4:17

Sursa: astro-urseanu.ro

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE