Încălcarea Codului Rutier va fi depistată automat de camere video montate peste tot în țară, iar șoferii care încalcă legea vor primi amendă în plic, la domiciliu. Sistemele performante vor fi cumpărate din bani obținuți prin PNRR. Cu un soft special, dispozitivele vor ști când un șofer depășește limita de viteză, trece pe roșu sau staționează pe banda de urgență. Deși România e campioana Europei la capitolul accidente rutiere grave, autoritățile și-au luat un răgaz de doi ani pentru a implementa noul sistem.
Cinci oameni își pierd viața, în medie, în fiecare zi, în România, din cauza accidentelor rutiere grave. Viteza mult prea mare a mașinilor și traversarea prin locuri nepermise sunt principalele cauze. Autoritățile trebuie să ia măsuri, pentru că sunt obligate de oficialii europeni: creșterea siguranței rutiere este unul dintre jaloanele programului PNRR.
Astfel, a fost adoptată legea care înființează e-SIGUR – sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului. Din bani europeni, vor fi cumpărate 1.000 de radare fixe, 300 de radare mobile și 600 de camere de supraveghere. Aceste sisteme vor detecta automat abaterile comise de șoferi în trafic. Datele vor fi colectate în centre regionale, iar decizia de a sancționa un șofer îi va aparține polițistului rutier care va analiza imaginile și informațiile trimise de noile dispozitive.
Vor fi monitorizate autostrăzile, drumurile naționale și drumurile expres
Vor fi monitorizate autostrăzile, drumurile naționale și drumurile expres. Astfel de sisteme funcționează deja de ani buni în țări precum Franța, Islanda, Olanda sau Japonia. În Franța, începând cu anul 2011, accidentele în vecinătatea camerelor de supraveghere au scăzut între 40% și 65%.
România a mai avut un sistem similar în 2009, când au fost montate radare fixe pe Drumul Național 1, dar a fost oprit la scurt timp, din cauză că nu exista o bază legală pentru funcționarea lui.
Lucian Diniță, fost șef al Direcției Rutiere: „Deci nu se vor reduce accidentele numai cu un parteneriat cu societatea civilă, altfel nu. S-a întâmplat chestia asta în 2009-2010, nu!”
În România, 74 de șoferi sunt amendați, în medie, în fiecare oră, pentru că nu respectă regimul de viteză, arată datele oficiale ale Poliției Române. Sistemul e-SIGUR poate depista, în total, șase situații ilegale în trafic, printre care și cazurile șoferilor care circulă fără ITP valabil.
Cătălin Codescu, președinte Asociația Victimelor Accidentelor Rutiere: „Apreciem că în primul rând șoferii agresivi vor fi identificați și scoși din trafic, pentru că ei săvârșesc în cascadă abateri și chiar dacă vor scăpa în anumite zone vor fi depistați în alte zone. Va crește nivelul de disciplină în trafic.”
Sistemele fixe vor fi semnalizate de la o distanță suficientă pentru a putea fi observate din timp
Sistemele fixe vor fi semnalizate de la o distanță suficientă, în funcție de categoria de drum unde sunt amplasate, astfel încât să poată fi observate din timp de șoferi.
Șofer: „Tot de educație ține. Indiferent dacă esti monitorizat sau nu ar trebui să respecți regulile, dar cum românul știe de bani și de frică cred că e un lucru ok.”
Șofer: „Lucru extraordinar de bun. Poate cei care încalcă regulile de circulație în mod frecvent vor fi totuși sancționați chiar dacă poliția nu este prezentă în intersecția respectivă.”
Legea care înființează e-SIGUR a fost adoptată de Parlament și urmează să fie promulgată. Textul legii arată că operaționalizarea sistemului se face în termen de doi ani de la intrarea în vigoare.