Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răzvan Nedu, medaliat cu aur la Paraclimbing: Pentru un nevăzător e mai greu în București decât pe munte

Răzvan Nedu are 27 de ani și a obținut cea de-a 13 a medalie pentru escaladă, de data asta, o medalie de aur la Cupa Mondială de Paraclimbing din Innsbruck. O adevărată performanță pentru Răzvan, care este nevăzător și este membru al echipei naționale de paraclimbing. Răzvan speră să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles în 2028.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, tânărul a mărturisit că un nevăzător poate întâmpina mai multe dificultăți pe străzile din București decât pe traseele montane.

Răzvan Nedu este instructor de escaladă în sală și ajută pe copiii cu dizabilități să își învingă frica. Așa cum a făcut și el, acum câteva zile, când a escaladat, în Munții Bucegi, unul dintre cele mai frumoase trasee, Fisura Albastră.

În direct la Euronews România, Răzvan Nedu a povestit că a descoperit paraclimbing-ul în urmă cu opt ani și că a reușit să se schimbe cu ajutorul acestui sport.

”Am văzut cât de variat este sportul ăsta și cât de mult te schimbă. Am văzut că poate fi practicat de oricine și în condiții de siguranță. M-a prins. Când am fost la scâncă prima oară, am fost fascinat de câte variații există și cum poți găsi varianta adaptată și potrivită pentru tine.

Este un sport care te dezvoltă foarte mult psihic pentru că învață să cauți soluții, să îți învingi anumite frici, să gestionezi situații și să găsești ce e potrivit pentru tine și să înțelegi cum ar trebui să o faci pas cu pas”, a afirmat Răzvan Nedu.

Răzvan Nedu, despre performanța de a obține aurul la escaladă ca nevăzător: ”Ai o singură încercare și ai timp șase minute să prestezi pe perete”

”O medalie de aur înseamnă foarte multă muncă și foarte mult antrenament. În cazul sportivilor cu dizabilitate de vedere, este un sport de echipă. Este practicat de sportiv, dar el are pe cineva care îi comunică prin stație - avem niște căști. Se numește navigator și comunică unde sunt așezate prizele.

Ai o singură încercare și ai timp șase minute să prestezi pe perete. Dacă ai depășit acest timp, ei te dau jos și ultima priză atinsă este priză notată. Traseele cresc progresiv spre top, devenind din ce în ce mai dificile”, a explicat Răzvan Nedu.

Alături i-a fost și alpinistul Teofil Vlad, care îi însotește pe membrii clubului Paraclimbing pe cele mai înalte vârfuri din lume.

”Fisura albastră a fost o provocare imensă. Este un traseu emblematic pentru alpinismul românesc. (...) Aici nu e vorba despre mers, e vorba despre cățărare. Primul se duce, se cațără, fixează niște asigurări intermediare și la un moment dat regrupează, adică se oprește pe undeva și așează un punct mai solid unde se va reuni echipa”, a explicat alpinistul Teofil Vlad.

Răzvan Nedu: Pe străzile din București primesc picioare peste bastonul alb

Întrebat dacă sala în care face cățărări îi este mai ușor să se descurce decât pe străzile din București, tânărul a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă.

”E diferit. Aș zice că în sală lumea de obicei răspunde la des la întrebări față de cei de pe străzile din București. De exemplu, foarte des întreb ce număr e autobuzul. Nu înseamnă că mereu primesc răspunsul.

În sală suntem atenți ori să fie verificare dublă când faci escaladă. Eu m-am legat, cineva mă asigură. Ne verificăm unul pe altul și suntem obișnuiți să fim atenți la ce se întâmplă.

În București, pe străzile noastre oamenii se grăbesc, în special în lunile mai friguroase, oamenii se grăbesc și nu sunt atenți. La orele aglomerate, primesc picioare peste bastonul alb. Mă bucur că se întâmplă asta pentru că înseamnă că mă deplasez”, a povestit el.

Răzvan a mai spus că cel mai mult îi fac problemele ”trotinetele electrice în combinație cu cei de la curierat care merg pe trotuar cu bicicletele”.

”Oamenii care merg cu bicicleta în viteză pe trotuar, copii, adulți nu contează. Mașini parcate, schele puse, gropi nesemnalizate.Există și un avantaj când ești în București. Găsești oameni. Dacă nu îți răspunde primul, al doilea, al treilea tot îți va răspunde și te va ajuta dacă ai nevoie să ajungi undeva”.

La 27 de ani, Răzvan Nedu a reușit să cucerească Acongagua, Elbrus și Kilimbanjaro, trei dintre cei mai înalți munți din lume.

”Cel mai special munte pe care am fost până acum se numește Matterhorn. E un munte mai tehnic, unde a trebuie să mă și cațăr”, a mai precizat el.

Răzvan are în plan să urce și pe alte vârfuri și speră să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles în 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE