Germania, deși este prima putere economică a Europei, nu a mai înregistrat o creștere reală în ultimii cinci ani. Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că sistemul bazat pe energia ieftină din Rusia nu mai este sustenabil. În acest context, viitorul guvern trebuie să găsească rapid o soluție pentru a relansa industria grea a țării.
Provocările economice ale Germaniei
Birocrația excesivă, lipsa personalului calificat și concurența tot mai mare din China sunt o parte din factorii care au transformat Germania, dintr-o putere industrială, într-o economie problematică. Reprezentanții mediului de afaceri cer viitorului Guvern să rezolve rapid aceste probleme.
Marcel Fratscher, președintele Institutului German de Cercetări Economice: „Guvernul german trebuie să aibă o inițiativă majoră privind investițiile. Avem un mediu nefavorabil în ceea ce privește infrastructura, inovarea, educația și schimbările climatice sau protecția climei, precum și securitatea. Acestea sunt cele cinci domenii care necesită investiții suplimentare masive, ceea ce contrastează și intră în conflict cu o frână a datoriilor, care nu face acest lucru posibil, așadar, trebuie să rezolve această problemă."
Pe lângă o societate scindată din cauza politicilor în domeniul migrației, prima economie a Europei se confruntă cu prețuri uriașe pentru energie. Marii industriași plătesc chiar și cu 250% mai mult față de cei din SUA. Și asta pentru că Rusia a întrerupt livările de gaze naturale către Germania din cauza sprijinului pe care guvernul lui Scholz l-a acordat Kievului.
Și Industria constructoare de mașini este gripată de ascensiunea fulminantă a Chinei. Guvernul de la Beijing a investit masiv în dezvoltarea tehnologiilor pentru autoturismele electrice. Vechiculele chinezești sunt mult mai accesibile, lucru resimțit din plin de piața auto germană.
Marcel Fratscher, președintele Institutului German de Cercetări Economice: „Exemplul sectorului auto, trecerea la mașini electrice, acolo, multe companii germane au fost prea lente. S-au bucurat de succesul anilor 2010 și au fost prea lente în a înțelege că trebuie să se schimbe și să se adapteze."
Toți acești factori au contribuit semnificativ la contractarea economiei germane în ultimii doi ani. La finalul anului trecut, creșterea economică a fost de doar 0,3%, în timp ce economia Statelor Unite a crescut cu 11,4%, iar cea a Chinei cu 25,8%, potrivit Biroului Federal de Statistică din Germania.
Marcel Fratscher, președintele Institutului German de Cercetări Economice: „În ultimii 75 de ani, Germania a fost construită în mare măsură pe consens, orientată spre stabilitate, cu multe controale și echilibre în sistemul politic, ceea ce face ca schimbările rapide să fie foarte dificile. Și trebuie să avem sau să schimbăm mentalitatea pentru a înțelege mai întâi că trebuie să fim mult mai rapizi în ceea ce privește transformările economice."
Germania suferă și la capitolul exporturi. China, una dintre cele mai importante piețe de desfaceri din lume, a limitat serios importurile nemțești.