Drumul spre litoral este plin nu doar de turiști, ci și de polițiști. Agenții fac razii pentru a preveni accidentele rutiere cauzate de șoferii care au consumat droguri sau alcool. Traficul în aceste zile este supravegheat și din elicoptere. Marți, polițiștii au fost ajutați în misiune de un elicopter Black Hawk. Numărul forțelor de ordine a fost suplimentat în stațiunile de la malul mării pentru minvacanța de 1 Mai și Paște.
Șoferii sunt verificați în trafic
80.000 de turiști sunt așteptați la mare, iar Autostrada Soarelui este unul dintre cele mai aglomerate drumuri. Aici, polițiștii au verificat șoferii, pentru a vedea dacă au consumat alcool sau droguri, ori dacă au toate documentele necesare la ei.
Reporter: „Cum vi se par aceste controale?”
Șofer: „Mi se par foarte potrivite, pentru că pot să prevină foarte multe cazuri și situații.”
9.500 de polițiști vor fi zilnic în locurile aglomerate: de la gări, piețe, târguri, oboare, până la zone turistice și lăcașuri de cult. 1.600 dintre aceștia sunt de la rutieră.
Bogdan Ghebaur, comisar-șef de poliție, Poliția Română: „Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudinii prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu aproximativ 450 de aparate radar în întreaga țară.”
Autoritățile vor fi prezente și la slujbele de Înviere
Patru elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație vor sprijini misiunile polițiștilor. Cu ajutorul lor vor fi monitorizate principalele drumuri folosite de turiști. 40 de șoferi au fost surprinși de camerele din aeronave, atunci când depășeau ilegal.
Magda Costache, jurnalist Euronews: „Elicopterele Black Hawk sunt dotate cu sisteme de monitorizare de mare precizie. Ofițerii din aeronavă pot monitoriza traficul și pot identifica șoferii care încalcă regulile de circulație. Ei transmit informațiile polițiștilor de la sol, care vor amenda conducătorii auto.”
2,6 milioane de oameni sunt așteptați să fie prezenți la cele aproximativ 12.000 de lăcașuri de cult din toată țara.
Adrian Marin, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: „Întrucât, din cazuistica anilor trecuți, s-a constatat că la slujbele de Înviere majoritatea situațiilor de urgență au constat în cazuri de acordare a asistenței medicale de urgență, în Noaptea Sfântă vor fi operaționalizate și dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de credincioși.”
În cazul în care aveți o urgență, puteți apela numărul unic: 112.