Povești dramatice ies la iveală în urma operațiunilor de salvare a migranților din valurile Mediteranei, la care participă polițiștii de frontieră români în misiuni contracronometru la frontiera externă a Uniunii Europene. În ultima misiune, peste o mie de suflete au fost salvate de la înec în ultima clipă.
Era în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2022 când - pe o furtună puternică ce ridica valuri de peste doi metri, echipajul navei de patrulare a Gărzii de Coastă Constanța a primit alarma. 100 de migranți, printre care și opt copii erau în pericol de moarte în marea învolburată, la bordul unui iaht, în mijlocul Mediteranei. La comanda vasului se afla Marcelino Belicciu, alături de un echipaj format din 25 de polițiști de frontieră. A început o operațiune contracronometru în care fiecare minut putea face diferența între viață și moarte.
Marcelino Belicciu, comandant navă: Majoritatea cazurilor se întâmplă noaptea și în condiții hidrometeorologice total nefavorabile pentru a putea să te apropii în condiții de siguranță de ambarcațiunea respectivă și să o salvezi. De regulă, aceste ambarcațiuni sunt mici, supraaglomerate, iar o apropiere poate să-I pună în pericol și să complice situația și să putem să-i salvăm.
Reporter: Ce au spus când și-au dat seama că vor fi salvați?
Marcelino Belicciu: Trec de la agonie la extaz, sunt de 5, 6 poate chiar 7 zile plecați, rămân fără apă și ne văd exact ca pe o salvare.
În lupta spre o viață mai bună, migranții, cei mai mulți din Iran, Irak, Maroc, Egipt își lasă soarta în mâinile călăuzelor cărora le plătesc mii de euro pentru a-i aduce în Europa. Datele oficiale arată că peste 21.000 de persoane au murit sau au dispărut în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic, începând din 2015, în încercarea de a ajunge în Europa. Printre ei, sute de copii.
Cel mai mic copil salvat de echipajele românești a fost un bebeluș de câteva zile
Copilul a fost născut chiar în timpul călătoriei pe mare. Părinții și, la rândul lor, salvatorii, fac tot ce le stă în putință pentru ca cei mici să fie în siguranță. Înainte de plecarea în misiune au luat jucării și bomboane pentru a le oferi, măcar pentru câteva clipe, fericire.
Marcelino Belicciu: Copiii, de cele mai multe ori, sunt speriați. Au fost foarte multe situații când și-au pierdut părinții de la plecarea din țara de origine până la sosirea într-o țară europeană. Încercăm să salvăm femeile mai întâi ca aibă grijă de copii și mai avem tot felul de artificii, avem jucării de pluș la bord ca să putem să le furăm o secundă de neatenție, pentru că vor să sară din nou la ambarcațiunea la care vin și facem tot felul de artificii ca să-I avem în siguranță la bord.
Au fost misiuni în anii trecuți în care am avut foarte mulți copii și era foarte greu de gestionat. Având copii, am zis, sunt atâtea jucării pe care le aruncăm și pot fi refolosite, avându-le la bord și dându-le acestor copii, am pus în practică și a avut succes, e un lucru minunat să vezi un copil speriat pentru că ne vede pe noi cu tot felul de echipamente și dându-i o jucărie reușești să-i captezi atenția, să-i salvezi și mama și să fie totul în regulă.
La numai 22 de ani, aflată la prima misiune în cadrul programului Frontex, Ane Marie, de meserie timonier, retrăiește și acum momentele tensionate în care viața a sute de suflete nevinovate era în pericol să se sfârșească în apele învolburate ale Mediteranei.
Reporter: Ți-a rămas ceva întipărit în minte din toată misiunea?
Anemari Dumbravă: Atunci când au strigat ajutor și când am văzut primul copil sub un an, nu era îmbrăcat, fără pantofi, fără șosete, era destul de frig afară. Am încercat să nu plâng, am vrut să fiu tare pentru acei copii și mamele lor. Copiilor mici le era foame. Ultima misiune a fost destul de periculoasă pentru noi, ne-au ajutat și colegii italieni, marea era foarte urâtă, valurile foarte mari, treceau peste comandă.
Reporter: Cât de tare te-a afectat faptul că ai văzut niște oameni necăjiți aflați în primejdie de înec? Ați fost sigura lor salvare.
Anemari Dumbravă: Avem emoții, dar trebuie să fim tari pentru ei, ca să putem să-i salvăm.
Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța: Colegii mei de fiecare dată au terminat misiunile cu un succes fantastic, sunt recunoscuți la nivel european chiar și internațional și pentru noi este o mândrie, ei nu reprezintă doar Poliția de Frontieră Română sau Garda de Coastă, reprezintă România, valorile și oamenii buni pe care îi avem în această țară.
Expresia între viață și moarte se aplică perfect pentru polițiștii Gărzii de Coastă care întotdeauna execută misiunile contracronometru. În ultimele patru luni, în ultima misiune, au fost salvate, împreună cu ceilalți participanți la această misiune, aproximativ o mie de suflete. Totul este bine când se termină cu bine, însă din păcate, astfel de situații se întâmplă tot mai des, pentru că sunt oameni care vor să ajungă în alte țări care le pot oferi o șansă la supraviețuire.
În cadrul programului Frontex, navele de patrulare ale Gărzii de Coastă sunt mereu gata de plecare pentru misiunile de supraveghere și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.