Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul prin care Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor, trimis de ÎCCJ la Curtea de Apel

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

Călin Georgescu a fost astăzi la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție. La ieșire, fostul candidat pentru Cotroceni a calificat situația drept „un precedent periculos în întreaga lume”.

Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale: „Legea este nevoie să fie lege pentru toată lumea și să apere voința poporului român. Prin urmare este nevoie să ne întoarcem la faza inițială. Ceea ce se întâmplă astăzi în România poate să fie un precedent foarte periculos în întreaga lume. Și prin urmare, eu în continuare sper și nădăjduiesc alături de poporul român că legea să fie lege și să nu existe derapaje din acest punct de vedere.”

Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu: „Supremația Constituției și legile sunt suverane și poporul român... trebuie respectată voința poporului român”

ÎCCJ a hotărât că nu are competenţa să judece o asemenea cerere şi a trimis speţa la Curtea de Apel Bucureşti.

„Respinge excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi intimaţii Serviciul Român de Informaţii şi Statul Major al Apărării prin şeful Statului Major al Apărării, ca nefondată. Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, precizată, completată şi formulată de reclamanţii Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Georgescu Călin, în contradictoriu cu intimaţii Biroul Electoral Central, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Apărării şi şeful Statului Major al Apărării, Guvernul României prin Prim-Ministru, reprezentat de Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională a României, Serviciul Român de Informaţii, Preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezentat de Administraţia Prezidenţială, şi Lasconi Elena - Valerica, privind anularea Deciziilor Biroului Electoral Central nr. 230D din 06.12.2024, nr. 231D din 07.12.2024 şi nr. 232D din 07.12.2024 şi obligarea Guvernului României la emiterea unei noi hotărâri de Guvern, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac", se arată în soluţia Înaltei Curţi.

Este vorba de un proces în care Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, SRI, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi, potrivit Agerpres.

Obiectul principal al dosarului se referă la anularea hotărârii Biroului Electoral, respectiv a deciziilor BEC nr.230D/2024, nr.231D/2024 şi nr.232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.

În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE