În curând vom putea avea în farfurii doradă din Marea Neagră. Biologii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța au adaptat cu succes toate cele 200 de exemplare aduse în primăvară din Marea Mediterană.
Peștii cântăresc deja peste 100 de grame, iar această reușită le dă biologilor marini speranțe că vor putea adapta în apa Mării Negre și alte specii precum stridiile japoneze și chiar creveții de mari dimensiuni.
Acum șase luni, aceste exemplare de dorada nu cântăreau mai mult de șapte grame. Ritmul de creștere a fost, însă, unul excelent.
Principala provocare pentru biologii Institutului de Cercetări Marine din Constanța a fost adaptarea la salinitatea de 14 la mie a Mării Negre, comparativ cu cea din Mediterană, de 35 la mie.
Victor Niță, biolog: „În fiecare zi testăm parametrii esențiali, cele mai importante sunt oxigenul dizolvat și PH-ul. PH-ul ne arată dacă apa trebuie primenită mai des, iar oxigenul dizolvat este esențial pentru calitatea peștelui cultivat”.
Toate exemplarele aduse în această primăvară la noi au supraviețuit, semn că adaptarea a fost un real succes.
Deocamdată, peștii cresc în bazinele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină din Constanța și sunt hrăniți cu mâncare adusă din Italia, special pentru ei. Tehnologia poate fi transferată așadar către crescători, iar asta înseamnă că în curând am putea să mâncăm doradă de Marea Neagră.
Magda Nenciu, biolog: „Indicat ar fi să fie aduși exact de la dimensiunea aceasta cam de la 100 de grame, iar dacă sunt introduși la începutul sezonului cald la această greutate, până se răcește apa cu siguranță ajung la dimensiunea comercială și pot fi recoltați pentru a putea ajunge pe mesele din restaurantele noastre”.
Cercetătorii vor să încerce și adaptarea altor specii
Reușita le dă speranțe cercetătorilor care vor acum să încerce și adaptarea altor specii.
Victor Niță, biolog: „Anul următor urmează bibanul de mare adus tot din Mediterană. Vom testa și specii de stridie japoneză și americană și creveți, există creveți în Marea Neagră, dar ne interesează specii mai mari, mai bine comercializabile”.
Veștile au ajuns și la pescari, care spun că înainte de a crește dorada la noi va trebui să fie adoptate și anumite norme.
Laurențiu Mirea, președintele Federatiei Organizatiilor de Pescari de la Marea Neagră: „Orice pește dacă putem să îl creștem în Marea Neagră prin ferme de acvacultură, pentru pescari și români este un beneficiu, dar prima dată trebuie să rezolvăm problema concesiunii Mării Negre să avem voie să facem și să înființăm aceste ferme”.
Până atunci, consumăm tot pește de import. Un kilogram de doradă se vinde în cherhanale cu prețuri între 30 și 40 de lei, iar în restaurantele de profil, o porție de doradă friptă direct pe plită costă între 40 și 60 de lei, în funcție de gramaj.