Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump spune că e "de acord" să facă închisoare sau arest la domiciliu, după ce a fost condamnat

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, susține că nu are nimic împotrivă să fie condamnat la închisoare sau să primească o pedeapsă de arest la domiciliu, după ce a fost găsit vinovat pentru fraudă fiscală, la toate cele 34 de capete de acuzare.

"Sunt de acord (n.r.: cu o eventuală pedeapsă cu închisoarea sau cu închisoare la domiciliu). L-am văzut pe unul dintre avocații mei zilele trecute la televizor spunând: 'Oh, nu, nu vrei să-i faci asta președintelui'. I-am spus: 'Nu cerși nimic' ", a precizat Donald Trump pentru Fox News.

Donald Trump spune că "e ok" să facă închisoare sau arest la domiciliu

Trump, devenit primul președinte american care este condamnat penal, spune însă că o astfel de sentință nu va fi primită bine de public.

"Nu cred că publicul ar suporta asta. Nu sunt sigur că publicul ar suporta asta. Cred că ar fi greu pentru public să accepte, știți, la un moment dat, există un punct de rupere", a spus Trump.

Fostul lider de la Casa Alba va afla pedeapsa pe 11 iulie, când judecătorul se va pronunța, după ce jurații au stabilit că este vinovat de ascunderea unei plăți către actrița de filme porno Stormy Daniels. Sentința va veni cu câteva zile înaintea Convenției Republicanilor care îl va desemna oficial pe Trump candidat la președinție.

Trump a anunțat deja că va face apel. Rivalul său și actualul președinte, Joe Biden, l-a numit pentru prima oară "infractor condamnat". În plină campanie electorală pentru scrutinul prezidențial, Biden a evitat până acum să comenteze verdictul, pentru a nu fi acuzat că politizează justiția.

Donald Trump, primul fost președinte SUA condamnat

Donald Trump este primul fost președinte găsit vinovat de o infracțiune penală și primul candidat la președinție, din partea unui partid major, care a fost condamnat pentru o infracțiune. Iar asta s-a întâmplat chiar în mijlocul campaniei pentru Casa Albă.

Judecătorul Juan Merchan a stabilit și ora la care va fi pronunțată condamnarea: 10:00 a.m., pe 11 iulie. Merchan l-ar putea condamna pe Trump până la 4 ani de închisoare, însă potrivit CNN, condamnarea ar merge până la 20 de ani.

Donald Trump și-a susținut în continuare nevinovăția și a spus că persoanele implicate în condamnarea sa sunt "bolnave".

"Lupt pentru Constituție!", a spus Trump, care susține că această condamnare a fost primită "mai dur" de familia sa.

După deliberări întinse pe parcursul a două zile, care au totalizat 11 ore, Donald Trump a fost găsit vinovat la toate cele 34 de capete de acuzare în "procesul Stormy Daniels". El este primul fost președinte american care a fost condamnat. A fost unanimitate între cei 12 jurați.

Astfel, judecătorul a ajuns la concluzia că Trump a falsificat documente contabile pentru a ascunde plățile făcute pentru a-i cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, în valoare de 130.000 de dolari. În schimbul banilor, ea ar fi trebuit să nu dezvăluie că a întreținut relașii sexuale cu el. Plata ar fi fost făcută cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016, iar relația dintre cei doi ar fi avut loc în 2006.

Dacă această condamnare va rămâne definitivă, el va putea totuși să candideze chiar și din închisoare la alegerile pentru președinția SUA, de pe 5 noiembrie 2024.

  • Donald Trump a fost președinte al SUA între 2017 și 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE