Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, primul fost președinte american condamnat. A fost găsit vinovat la toate cele 34 de capete de acuzare. Reacția lui Biden

După deliberări întinse pe parcursul a două zile, care au totalizat 11 ore, Donald Trump a fost găsit vinovat la toate cele 34 de capete de acuzare în "procesul Stormy Daniels". El este primul fost președinte american care a fost condamnat. A fost unanimitate între cei 12 jurați.

Donald Trump, condamnat

Astfel, judecătorul a ajuns la concluzia că Trump a falsificat documente contabile pentru a ascunde plățile făcute pentru a-i cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, în valoare de 130.000 de dolari. În schimbul banilor, ea ar fi trebuit să nu dezvăluie că a întreținut relașii sexuale cu el. Plata ar fi fost făcută cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016, iar relația dintre cei doi ar fi avut loc în 2006.

Donald Trump (77 de ani) are dreptul la apel. Urmează să se stabilească dacă el va face închisoare sau dacă va fi amendat, iar cel care va stabili pedeapsa este judecătorul Juan Merchan, pe 11 iulie, cu patru zile înainte de convenţia Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze pe Donald Trump, 77 de ani, drept candidat al dreptei americane la prezidenţiale.

În caz de închisoare, pedeapsa maximă este de patru ani, dar există și varianta de închisoare cu suspendare, sau chiar muncă în folosul comunităţii.

Fostul șef al statului a pledat nevinovat de fiecare dată când s-a prezentat în instanță. El a criticat procesul despre care a spus, imediat după anunțarea verdictului, că este "o rușine".

Dacă această condamnare va rămâne definitivă, el va putea totuși să candideze chiar și din închisoare la alegerile pentru președinția SUA, de pe 5 noiembrie 2024.

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a cerut deja achitarea, dar cererea a fost respinsă de judecător.

În istoria SUA, a mai existat un caz de candidat prezidențial care a participat la alegeri în timp ce se afla în închisoare. Este vorba despre Eugene Debs, din partea Partidului Socialist American.

Reacția lui Joe Biden după condamnarea lui Donald Trump

"Există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: La urnele de vot", a scris pe platforma X, președintele Joe Biden, la scurt timp după pronunțarea verdictului.

Michael Sisak, corespondent The Associated Press: "Trump avea fața împietrită și privea în jos în timp ce verdictul era citit în instanță. Apoi și-a prins fața cu mâinile, părând exasperat când i-a auzit pe jurați afirmând verdictul: vinovat, vinovat, vinovat... de 34 de ori".

  • Prima dezbatere între Donald Trump şi Joe Biden va avea loc pe 27 iunie.

Trump este inculpat în patru dosare penale şi a fost deja condamnat la amenzi grele în două procese civile, pe care le consideră toate orchestrate politic împotriva lui de către democraţii actualului preşedinte Joe Biden, cu care ar urma să se confrunte din nou la alegerile prezidenţiale în noiembrie.

"Nu am făcut nimic greșit. Sunt un om nevinovat, este în regulă. Lupt pentru țara noastră. Lupt pentru Constituția noastră. Întreaga noastră țară este manipulată în acest moment. Acest lucru a fost făcut de administrația Biden pentru a răni sau a afecta un adversar, un adversar politic", a spus Trump.

Dintre celelalte procese ale lui Trump, presa americană spune că este puțin probabil ca cel legat de documentele secrete descoperite în reședința sa din Florida sau cel legat de asaltul asupra Capitolului să se judece înainte de alegerile prezidențiale, 5 noiembrie.

Donald Trump a fost președinte al SUA între 2017 și 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE