Donald Trump a fost condamnat, în procesul Stormy Daniels. Decizia împotriva fostului președinte american a fost pronunțată în unanimitate de cei 12 jurați, iar instanța a ajuns la concluzia că Trump a falsificat documente contabile pentru a ascunde plățile făcute către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, în valoare de 130.000 de dolari.
Însă ce presupune exact această condamnare primită de Trump și ce semnifică ea în contextul alegerilor prezidențiale din SUA?
Condamnarea lui Donald Trump, sub lupa experților
Condamnarea penală a lui Donald Trump prezintă o colecție remarcabilă de premiere istorice, după cum remarcă BBC. El este primul fost președinte american sau președinte în exercițiu care a primit o condamnare penală. Totodată, el este primul candidat prezumtiv al unui partid major care a devenit "condamnat penal".
Sentința finală va fi dată pe 11 iulie, atunci când urmează să se stabilească dacă el va face închisoare sau dacă va fi amendat, iar cel care va decide pedeapsa este judecătorul Juan Merchan. Decizia va veni cu patru zile înainte de convenţia Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze pe Donald Trump, 77 de ani, drept candidat al dreptei americane la prezidenţiale. Până la acea dată, Trump își pregătește apelul.
Teoretic, sentința presupune închisoare și o amendă uriașă, sau închisoare cu suspendare, dar chiar și muncă în folosul comunității.
- Infracțiunile de care este acuzat Trump sunt infracțiuni încadrate în New York în clasa E, categoria cea mai puțin gravă, și se pedepsesc cu până la patru ani de închisoare.
Însă este posibil să existe și consecințe politice. Va fi dificil, totuși, dificil de anticipat, având în vedere că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum.
"Ne uităm adesea la istorie pentru a găsi un fel de indiciu despre ceea ce se va întâmpla, dar nu există nimic care să se semene cu această situație", a spus Jeffrey Engel, directorul Centrului pentru Istorie Prezidențială de la Southern Methodist University, pentru sursa citată.
Donald Trump a obținut nominalizarea din partea președinției republicane, la începutul acestui an, și ar urma să fie oficializat la convenția partidului, care va fi la doar câteva zile după condamnarea sa. Acum, sondajele însă arată că el, deși se află într-un război mocnit cu actualul președinte Joe Biden, își menține totuși un ușor avantaj în multe state-cheie care vor decide alegerile. Dar acele sondaje oferă, de asemenea, și dovezi că această decizie a instanței ar putea schimba totul.
Donald Trump rămâne lider în sondaje
În sondajele efectuate în timpul alegerilor primare republicane din iarnă, un procent "format din două cifre" dintre alegători a declarat că nu l-ar vota pe fostul președinte dacă ar fi condamnat pentru o infracțiune. Un sondaj din aprilie, realizat de Ipsos și ABC News, a constatat că 16% dintre cei care îl susțin pe Trump și-ar reconsidera sprijinul într-o astfel de situație.
Dar la acea vreme, acestea erau convingeri ipotetice. Trump se confruntă cu patru dosare penale, inclusiv acuzații legate de o presupusă conspirație pentru a anula rezultatul alegerilor din 2020 și gestionarea unor documente clasificate care au fost scoase din Casa Albă. Acum însă acei alegători pot să se gândească "după o convingere reală".
"Verdictul adevărat va fi pe 5 noiembrie, va fi dat de către popor", a spus Trump, la câteva momente după ce a părăsit sala de judecată.
Sondajul făcut de Doug Schoen, cel care a lucrat și în cazul președintelui Bill Clinton, dar și cu primarul independent al orașului New York, Michael Bloomberg, spune că alegătorii americani s-ar putea simți mai puțin convinși în cazul procesului privind spălarea de bani, pentru că evenimentele au avut loc în urmă cu mult timp, 8 ani.
"Deși nu este ceva grozav să fii condamnat pentru o infracțiune, lucrurile la care se vor gândi alegătorii în noiembrie sunt inflația, granița de sud, competiția cu China și Rusia și banii care sunt cheltuiți pentru Israel și Ucraina", se arată în sondaj.
Dar chiar și o scădere ușoară a sprijinului pentru Trump, totuși, ar putea fi suficientă pentru a conta în genul acesta de cursă strânsă, așa cum este competiția prezidențială. Dacă câteva mii de alegători, care altfel l-ar fi susținut pe fostul președinte, rămân acasă într-un stat-cheie precum Wisconsin sau Pennsylvania, asta ar putea face toată diferența.
"Cred că va avea un impact și îi va va dăuna ca și candidat", a spus Ariel Hill-Davis, cofondatorul Republican Women for Progress, un grup care a încercat să îndepărteze partidul de Donald Trump. Ea spune că alegătorii mai tineri și cei care au studii universitare și locuiesc în suburbii sunt îngrijorați de comportamentul lui Trump și de abordarea lui în ceea ce privește guvernarea.
"Acei alegători chiar ezită să se întoarcă de partea Partidului Republican condus de Donald Trump. Verdictul de vinovăție va consolida și mai mult aceste preocupări" a spus Ariel Hill-Davis.
Republicanii i-au rămas loiali lui Trump
Dar elita republicanilor, dintre care mulți au participat și la proces, într-o demonstrație de loialitate față de candidatul de partid, s-au adunat repede în spatele lui. Președintele Camerei, Mike Johnson, a numit-o "o zi rușinoasă în istoria Americii. Acesta a fost un exercițiu pur politic, nu unul legal”.
Însă timp de opt ani, experții și oponenții lui Trump au prezis un "colaps politic iminent" al acestuia. Numai că predicțiile s-au dovedit greșite. Campania lui prezidențială din 2016 a fost marcată de scandaluri care ar fi doborât probabil un politician obișnuit.
Partidul lui Trump a rămas alături de el, în mare parte, prin două demiteri, însă trebuie menționat și finalul haotic al președinției sale, când acea mulțime de susținători a atacat Capitoliul SUA.
Toate acestea nu l-au împiedicat pe fostul președinte să aibă parte cumva de o renaștere politică, ceea ce l-a pus în situația de a fi lider în sondajele pentru Casa Albă. Iar acest aspect surprinde foarte mult. Cei mai surprinți sunt chiar analiștii politici, care remarcă totuși "sprijinul continuu, în ciuda tipului de scandal care ar fi scufundat literalmente orice alt candidat din istoria Americii", conform sursei menționate.
Pe de altă parte, aceste aspecte ar putea să facă parte dintr-o serie de evenimente aparent perturbatoare care, în retrospectivă, au fost doar obstacole în drumul lui Trump către putere.
Allan Lichtman, profesor la Universitatea Americană, a construit un "model politic" care a prezis cu succes câștigătorul fiecărei curse prezidențiale, începând cu 1984. El admite, totuși, că această condamnare penală a lui Trump ar putea fi genul de "turnură cataclismică și fără precedent" care servește ca model și schimbă cursul istoriei.
"Manualele de istorie vor consemna acest lucru ca pe un eveniment cu adevărat extraordinar, fără precedent, dar multe chestiuni vor depinde de ceea ce se va întâmpla după aceea", a spus Allan Lichtman.
Însă judecata finală asupra importanței condamnării lui Trump va sta în mâinile alegătorilor, în luna noiembrie. În cazul în care fostul președinte va fi învins, verdictul său de vinovăție ar putea fi privit ca unul dintre motive. Dacă va câștiga, ar putea deveni doar o 'notă de subsol' a carierei sale politice tumultoase, dar semnificative.