Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump reacționează după condamnarea primită și acuză un demers politizat: ”Nimeni nu a mai văzut așa ceva până acum”

Donald Trump a convocat pentru vineri o conferinţă de presă la Trump Tower pentru a vorbi despre condamnarea sa. Acesta a repetat principala sa teză, respectiv că am vorbi despre un demers politizat și un proces care i s-a intentat pe nedrept.

„Am fost amenințat cu închisoarea. Eu sunt candidatul principal, îl conduc pe Biden în sondaje. Sunt candidatul principal și am o interdicție de a vorbi. Toate aceste lucruri au fost realizate de administrația Biden și de oamenii săi. Nimeni nu a văzut așa ceva până acum. Așadar, avem anumiți judecători care sunt într-un conflict de interese. Nimeni nu vrea să scrie despre aceste lucruri. Eu nu pot vorbi despre aceste lucruri, pot ajunge la închisoare.

Acest proces a fost extrem de incorect. Nu am putut utiliza experții noștri în alegeri, sub niciun fel de circumstanțe. Anumiți martori care au intrat acolo au avut parte de un proces extrem de greu și când au vrut să realizeze anumite lucruri, nu ne-au lăsat. Vorbim de un proces măsluit. Vrem să schimbăm locul de judecată. Sper să avem parte de un proces drept. Vrem să avem judecătorii schimbați. Vom face aceste lucruri. Nimeni nu a mai văzut așa ceva până acum.

După cum știți, criminalitatea este foarte mare în New York. Cred că aici ar trebui să se uite judecătorii”, a spus Trump.

Cei 12 juraţi din procesul său penal, cetăţeni din New York traşi la sorţi şi selecţionaţi de apărare şi de acuzare, l-au găsit joi vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare formulate împotriva lui. El a fost acuzat de falsificarea unor acte contabile ale societăţii Trump Organization pentru a masca o plată de 130.000 de dolari pe care i-ar fi oferit-o înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 fostei starlete de filme porno Stormy Daniels pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relaţii pe care ei ar fi avut-o în 2006.

Judecătorul Juan Merchan, pe care Trump îl acuză de partizanat politic împotriva lui, urmează să dea sentinţa pe 11 iulie, cu numai câteva zile înainte ca Partidul Republican să-i oficializeze candidatura pentru Casa Albă. Donald Trump va putea abia după anunţarea sentinţei să formuleze recursul pe care l-a promis vineri.

El rămâne în libertate cel puţin până la anunţarea sentinţei, dar riscă până la patru ani de închisoare, deşi precedente judiciare în dosare de acelaşi fel s-au finalizat adesea cu sentinţe mai blânde, precum pedepse mai scurte, eliberarea condiţionată sau amenzi. Totuşi, judecătorul a declarat în timpul selectării juriului că Trump riscă o potenţială sentinţă cu executare.

Eventuala sa încarcerare nu îi va invalida însă candidatura prezidenţială şi nici învestirea în funcţia de preşedinte dacă va câştiga alegerile.

Donald Trump este inculpat în alte trei dosare şi a fost deja condamnat la amenzi grele în două procese civile, pe care le consideră toate orchestrate politic împotriva lui de către democraţii actualului preşedinte Joe Biden, rivalul său la alegerile prezidenţiale în noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE