Sorana Vereanu este o româncă stabilită în Israel, de profesie medic. Clinica la care aceasta lucrează este deschisă în această perioadă, iar numeroși pacienți îi trec pragul și îi povestesc despre cum sunt afectați de războiul dintre Israel și Palestina. Sorana a vorbit în direct la Euronews România despre cum simte războiul, în centrul Israelului, dar și despre schimbările pe care le-a văzut la pacienții ei, de când a început războiul.
Sorana Vereanu, medic român stabilit în Israel: ”Eu stau în centrul Israelului, iar războiul se simte puternic. Nu ca în zonele de Sud, însă, comparativ cu celelalte războaie, cu celelalte operațiuni militare care au mai fost în ultimii 14 ani, de când sunt în țară. Acuma, atmosfera este mai gravă, se simte pe străzi mai mult.
Toate policlinicile care au adăpost sunt deschise și primesc pacienți. Policlinica mea este una dintre ele. Așa că primim pacienți fie prin convorbiri telefonice, fie în clinică și pot să vă spun o diferență pe care o simt. În Israel, dacă întreb <Cum ești> primesc răspunsul <Sunt bine>. Chiar dacă nu e, asta e răspunsul. Acum nu am mai auzit bine de la nimeni. Răspunsul pe care îl aud de o săptămână, de fiecare dată când întreb pacientul este <Sunt okay> sau <Nu sunt okay, mă simt foarte prost>. Sunt unii care prima propoziție pe care o spun când intră în cabinet este <Doamna doctor, mă simt groaznic. Nu mai pot, nu știu ce să mai fac>. ”
Cum văd israelienii conflictul?
Sorana a explicat că toți pacienții sunt afectați, fie că sunt sau nu din zona în care se desfășoară luptele.
”Nu există un pacient care să nu fie afectat sufletește sau care să nu fi fost sau să nu fi cunoscut pe cineva care a fost în zona de sud, acum o săptămână. Sunt pacienți care au scăpat din masacrul din festival. Un pacient care a venit înapoi, deși acum două luni se mutase în zona din jurul Fâșiei Gaza. Situația este foarte grea, în principal sufletește, fără să mai vorbesc de toate pierderile de vieți care au fost.”
Întrebată despre ce părere au israelienii despre conflictul în desfășurare, acesta a spus că oamenii sunt convinși că singura soluție este ca Israelul să distrugă Hamas.
”Toată lumea pe care o aud este clar convinsă că Israelul va trebui să meargă până la capăt ca să distrugă Hamasul. E clar deja că nu se mai poate trăi cu el, așa că distrugerea Hamasului e o prioritate și populația susține cu totul armata și deciziile ei. Legat de civilii din Gaza, Hamasul a fost ales democratic, populația susține Hamas și nu prea am auzit voci din Gaza care să încerce să iasă împotriva Hamasului sau să spună că vor pace sau cooperare.”
Peste 3.000 de persoane au fost ucise în Israel și Palestina în urma asaltului de amploare al grupării militante Hamas, început pe 7 octombrie, urmat de atacurile armatei israliene în zona Fâșiei Gaza. Cel puțin 1.900 de palestinieni au fost uciși, iar numărul persoanelor ucise în Israel a ajuns la peste 1.300.