Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispute în PNL privind guvernarea cu PSD. Cât de plauzibilă e acum varianta ruperii coaliției, potrivit analiștilor

Liberalii nu au mers la consultările de luni cu premierul Marcel Ciolacu, dar nici nu era nevoie, spun ei. Decizia lor este clară: alegerile prezidențiale trebuie să fie la termen. Hotărârea a fost luată în unanimitate în Biroul Politic Național. Întâlnirea liberalilor a fost un prilej pentru exprimarea unor nemulțumiri cu privire la coaliția cu PSD.

Cert este că, în momentul de față, PSD rămâne singurul partid care insistă ca alegerile prezidențiale să fie organizate mai devreme de noiembrie. Cele mai mult formațiuni politice dintre cele invitate de premier la consultări, la Palatul Victoria, susțin că cel mai bine ar fi ca scrutinul prezidențial să aibă loc la termen, adică în noiembrie.

Dispute în PNL privind guvernarea cu PSD. Ciucă: Susținem desfășurarea alegerilor la termen

Analist politic: „PSD e avantajat de alegeri rapide datorită afectului de contagiune și al succesului relativ pe care l-a avut la alegerile locale”

Cristian Pîrvulescu: „Povestea cu ele la termen este discutabilă. De ce nu s-au organizat alegerile locale la termen, spre exemplu? Termenul este o chestiune relativă, care se stabilește prin negocieri și dialog de către cei care iau decizia. A fost stabilit un termen, apoi se revine asupra lui... PSD trebuie să iasă din această complicație și a preferat – decât să cedeze în fața PNL – această formulă de consultări în care majoritatea partidelor par să se pronunțe pentru alegeri cât mai târziu cu putință. Este evident că PSD este avantajat de alegeri rapide datorită afectului de contagiune și al succesului relativ pe care l-a avut la alegerile locale.

Eu cred că ipoteza 15 septembrie e una care ar fi funcționat dacă ar fi existat un candidat unic al celor două partide, iar un candidat unic ar fi existat dacă ar fi obținut un scor net superior celui de 50% pe listele pentru alegerile europene, deci, dacă un candidat comun ar fi putut fi ales din primul tur de scrutin. Or această ipoteză a fost înlăturată de alegerile care au avut loc pe 9 iunie, ca urmare cele două partide merg cu candidați separați sau cu un candidat comun independent pe care nu l-au găsit încă, lucrurile sunt în evoluție.

În condițiile acestea, PSD ar vrea să obțină un rezultat cât mai rapid, PNL ar vrea o întârziere tactică, în speranța că evoluția lucrurile îi va favoriza propriul candidat, care - cel mai probabil, cu datele pe care le avem astăzi - va fi generalul Ciucă”, a precizat analistul politic, într-o intervenție în direct la Euronews România.

Cât de plauzibil e acum scenariul ieșirii PNL de la guvernare și formarea unei majorități cu alte partide

Cristian Pîrvulescu: „Nu numai că nu mi se pare un scenariu posibil, dar este un scenariu îndreptat net împotriva moștenirii președintelui Iohannis. Influența președintelui Iohannis asupra politicilor românești, în general, și asupra politicii PNL, în special, rămâne în continuare importantă. Cei care susțin acest lucru vor, foarte probabil, și înlăturarea generalului Ciucă.

În acest moment, orice schimbare la nivelul leadership-ului PNL va duce la foarte multe dificultăți în alegerile prezidențiale. Deci nu, nu văd posibilă o asemenea soluție sau văd ca ea să fie mai puțin probabilă, cea a unei ieșiri de la guvernare, pentru că deja au forțat nota, iar PSD a făcut cu înțelepciune un pas înapoi spunând că nu urmează demiterea ministrului de Interne pentru că acesta se află sub influența deciziilor de partid și au preferat această variantă pe care o vedeți astăzi.

Știți, cei care propun acest lucru au probabil un program, dar acest program este foarte neclar în acest moment. Majoritatea de care unii vorbesc (n.r. anumite voci care au cerut ca PNL să iasă de la guvernare și să formeze o majoritate cu alte partide) este improbabilă, pentru că ea nu poate fi realizată decât cu UDMR, care nu și-a dovedit în niciun fel disponibilitatea pentru așa ceva, o reconciliere cu cei care au plecat în Forța Dreptei este greu de crezut că se va realiza... În condițiile acestea, mi se pare că vorbim doar despre o strategie discursivă pentru lupta din interiorul partidului mai ales pentru eventualitatea în care poziția de președinte de partid va fi liberă la începutul anului viitor”, a mai precizat Cristian Pîrvulescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE