De la 1 aprilie, câteva sute de mii de clienți ai băncilor se vor confrunta cu un nou val de creșteri ale ratelor legate de IRCC. Noua valoare luată în calcul de bănci pentru următoarele trei luni este de 5,98%, față de 5,71%, anterior. Este a șasea majorare consecutivă a indicelui începând din iunie 2021. De la mijlocul anului, însă, va urma o scădere, spun specialiștii.
Soluția pentru a face față ratelor în creștere
Peste jumătate de milion de români vor plăti mai mult pentru ratele creditelor legate de IRCC, indice folosit în calculul dobânzii variabile după mai 2019. Pentru Laurențiu, noua creștere înseamnă mai puțini bani pentru traiul zilnic, dintr-un salariu rămas în urma inflației.
”Anul trecut, din vară, până în iarnă, au crescut cu aproximativ 750 lei,” a spus Laurențiu, clientul unei bănci.
Pentru a face față ratelor în creștere, o soluție este trecerea la o dobândă fixă, care oferă un control mai bun asupra costurilor împrumutului. Are și dezavantaje: de cele mai multe ori, dobânda fixă este mai mare decât cele ale creditelor legate de ROBOR sau IRCC.
”Oamenii care au deja credite care sunt raportate la IRCC și care au ajuns în situația în care ratele nu mai sunt suportabile ar trebuie să analizeze posibilitatea unei refinanțări, și acum, și refinanțarea implică niște costuri care sunt destul de mari,” a explicat Christian Năsulea, profesor de economie.
Creșterea semnificativă a ROBOR
Anul trecut, ROBOR a crescut semnificativ, de la aproximativ 3% în ianuarie la un maxim de 8,21% în toamnă, ceea ce a dus la o explozie a ratelor. În aceste condiții, autoritățile au oferit românilor posibilitatea de a migra de la ROBOR la IRCC, iar pentru mulți, a fost un colac de salvare. Specialiștii au atras atenția că și IRCC va crește, urmând evoluția ROBOR, și va atrage după sine costuri mai mari.
Rata creditului legat de IRCC rămâne sub rata aceluiași credit legat de ROBOR. Clientul care plătește rate în funcție de acest indice are o rată cu 166 de lei mai mică decât cel legat de ROBOR. În urmă cu un an, diferența dintre cele două rate era de patru ori mai mare, adică 730 de lei. Cu o inflație în creștere, bancherii recomandă prudență când vine vorba de bani.
”Sfaturile sunt cumva similare fie pentru Guvern, fie pentru un om, mare atenție la cheltuieli. Mare atenție la lichiditate, disponibilități. Evitați orice cheltuială care nu intră în sfera de investiții, pe termen mediu și lung, pentru că nu e un moment să irosim resursele destul de limitate,” a explicat Omer Tetik, președinte executiv al unei bănci comerciale.
La 1 iunie, indicele IRCC se oprește din creștere, cu un impact foarte mic asupra ratelor românilor. Potrivit calculelor Finzoom, coboară la 5,93%.