Justiția laică nu anchetează posibilele cazuri de corupție din interiorul Bisericii Ortodoxe Române deoarece există ”poate acea teamă a magistraților de a intra acolo peste o instituție care e foarte bine văzută în România și care este și foarte puternică”. Explicația a fost oferită, în direct la Euronews România, de antropologul Alexandru Dincovici care este de părere că este nevoie de mai multă transparență din partea BOR câtă vreme primește și bani publici.
De asemenea, jurnalistul Ovidiu Vanghele, care coordonează proiectul ”Să fie lumină”, consideră că în interiorul instituției Bisericii ”corupția vine la pachet cu o formă de conivență cu statul”.
Antropolog, despre posibilele cazuri de corupție din Biserică: ”Prea puțină lume știe cum funcționează acest stat în stat”
În direct la Euronews România, antropologul Alexandru Dincovici a explicat că este dificil de stabilit nivelul de corupție din interiorul Bisericii deoarece ”toți oamenii care lucrează în biserică sunt și ei oameni”.
”Faptul că există oameni destul de greu de tras la răspundere poate favoriza astfel de fapte în anumite situații. Asta e problema. Dacă ne uităm la dimensiunea morală a creștinismului, acesta ar trebui ca aceasta să împiedice faptele de corupție.
Structurile instituționale pot favoriza corupția într-un anumit sens. Din acest motiv, e bine că Biserica începe sub o formă sau alta să ia poziție în acest context. E nevoie de asta.
E nevoie de arăta puțină transparență. Prea puțină lume știe cum funcționează acest stat în stat”, a afirmat antropologul, în cadrul emisiunii ”Vocile care contează” de la Euronews România.
Alexandru Dincovici consideră că acest suspiciuni ce planează asupra BOR ar putea afecta încrederea românilor în această instituție.
”Dacă acum 20 de ani Biserica se bucura de niște cote de încredere pe care nu le mai atingea nimeni, toate acestea s-au dus în jos în timp, iar acum toate investigațiile pe care le face presa și arată ce se întâmplă în interiorul Bisericii evident că știrbesc încrederea în instituție.
În continuare, Biserica se bucură de mult mai multă încredere decât ale instituții ale statului.
Nu cred că se poate face asta doar cu o declarație. Trebuie să vedem că există din ce în ce mai multă transparență în modul în care funcționează Biserica, mai ales în relația cu credincioșii, dar mai ales în relația cu statul român, pentru că acolo există o încrengătură”, a precizat antropologul.
De asemenea, Dincovici a subliniat că ”nu Biserica în sine are o problemă de corupție pentru că e ceva caracteristic Bisericii, ci mai degrabă pentru că avem, pe de o parte, o configurație instituțională care favorizează astfel de lucruri”.
”De ce nu intră justiția laică în Biserică, pe lângă faptul că există poate acea teamă a magistraților de a intra acolo peste o instituție care e foarte bine văzută în România și care este și foarte puternică.
Pe de altă parte, inclusiv în interiorul Bisericii cred că este foarte greu să existe oameni care să anunțe astfel de fapte, să ia poziție, pentru că se tem că vor fi sancționați, instituția fiind atât de rigidă și având o conducere inamovibilă. (...)
E vorba până la urmă de cheltuirea banilor publici. Atâta timp cât avem bani de la buget care se duc într-o direcție, e bine să existe transparență și același tip de unitate de măsură”, a concluzionat el.
Jurnalistul Ovidiu Vanghele: ”Oamenii ăștia știu că în meseria lor nu li se întâmplă nimic dacă nu intervin legile laice”
Totodată, jurnalistul Ovidiu Vanghele a afirmat că modul în care este organizată Biserica Ortodoxă ca instituție ”îmbie la furăciune”, cât timp unii episcopi sunt numiți pe viață și lasă impresia c-ar fi de neînlocuit.
”BOR este o colecție, un aranjament de entități independente total care sunt episcopiile - eparhiilei (...) Patriarhul este doar o căciulă deasupra acestor feude unde niște oameni conduc pe viață și la ei stau frâiele destinelor oamenilor care fac această meserie de preot.
Pentru mine e o întrebare fără răspuns de ce a ales Parlamentul României să asume cumva prin lege acest statut al acestui ONG.
Evident că ajută (la rețelele de corupție). Sunt inamovibili. Lor nu li se poate face nimic, în afară de legea română, de justiție. În meseria lor nu au de dat socoteală nimănui. (...) Îmbie la furăciune, la hoție. Oamenii ăștia știu că în meseria lor nu li se întâmplă nimic, dacă nu intervin legile laice”, a menționat Vanghele.
În plus, jurnalistul a amintit că în interiorul Bisericii ”nu există o instanță de judecată preoțească pentru ierarhi”.
”A fost o tentativă de a introduce așa ceva în statutul BOR, astfel încât oamenii care fac parte din acest Sfânt Sinod care este organul de conducere colectiv al BOR să fie trași la răspundere. Nu există așa ceva.
Nu există un tribunal. Ei nu au nici măcar mecanismul pentru a mima această curățenie.
Pe de altă parte, pentru preoții de rând, aceste consistorii sunt organizate și conduse de episcopul locului. Ori dacă sunt un preot prieten cu episcopul locului, Consistoriul nu o să-mi facă nimic și o să mă albească, iar dacă m-am pus invers cu episcopul locului, chiar dacă nu am făcut nimic și avem cazuri documentate la ”Să fie lumină”, episcopul locului prin acest consistoriu, e un simulacru de proces, e un soi de stabor, episcopul locului mă va dezbrăca de haina preoțească. Așa stau lucrurile și așa vor sta atâta timp cât legea laică nu intervine
Corupția vine la pachet cu o formă de conivență cu statul. E mult mai aproape Biserica de statul român, având în vedere că ortodocșii sunt majoritari”, a concluzionat Vanghele.