Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se aleg liderii Uniunii Europene. Cine sunt candidații pentru principalele funcții din Europa

Președintele Klaus Iohannis merge astăzi la Bruxelles pentru o reuniune informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Liderii de state și de guverne vor analiza rezultatele alegerilor europene și vor discuta despre candidaturile pentru funcții esențiale din blocul comunitar. 

Candidații pentru Comisia Europeană

În joc sunt cele mai importante funcții din Uniunea Europeană. Este vorba despre președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. Favorită pentru președinția executivului european este actuala președintă, Ursula von der Leyen. 

Însă, italianul Mario Draghi și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, sunt doi contracandidați puternici. Cu toate acestea, victoria Partidului Popular la alegerile europene este în avantajul nemțoaicei.  

Sophia Russack, politolog: ”Consiliul European va fi destul de motivat să obțină o răsturnare instituțională și să finalizeze acest lucru destul de repede. Asta pentru că trăim în vremuri foarte agitate, într-un context geopolitic foarte tulbure. Ne confruntăm cu un potențial alt mandat al lui Trump. Deci, eu cred că liderii sunt într-adevăr foarte dornici să aibă o Comisie cu o nouă agendă instalată cât mai repede posibil.”

Candidații pentru Consiliul Europei

În Consiliu, nu există o susținere fermă pentru un singur candidat, deși potrivit ultimelor aranjamente, un social-democrat va ocupa funcția de președinte.  

Candidații favoriți pentru această funcție sunt fostul prim-ministru portughez Antonio Costa și premierul danez Mette Frederiksen. 

Cât privește postul de șef al diplomației europene, apar numeroase semne de întrebare. Deși, în principiu, acesta ar trebui să revină unui liberal. Pe lista candidaților se află premierul Estoniei, Kaja Kallas, ministrul de externe al Poloniei și premierul interimar al Belgiei, Alexander de Croo. 

Sophia Russack, politolog: ”Sunt atât de multe elemente de echilibru de care trebuie să se țină cont încât cred că acest fapt este depășit deoarece (Kaja Kallas n.r.) este femeie și provine dintr-o țară baltică. Și ca să, știți, bifează multe alte criterii.” 

Este de așteptat ca liderii UE să ajungă la o decizie informală. Însă acordul final va fi stabilit la următorul summit al Consiliului European, programat pentru 27-28 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE