Furnizorii de servicii medicale s-au confruntat în ultimii ani cu numeroase dificultăți – atacuri cibernetice, o pandemie, instabilitate economică și schimbări extrem de rapide în piață. În acest context extrem de complicat, e nevoie mai mult ca oricând de inovații, care pot garanta oferirea unor servicii mai bune pentru pacienți.
Dell Technologies răspunde tuturor acestor provocări, prin intermediul unui portofoliu extins de soluții, produse și servicii dedicate sectorului medical. Prin investiții în soluții digitale scalabile, pregătite pentru viitor, organizațiile din domeniul sănătății pot transforma avalanșa de date virtuale în informații utile, disponibile în timp real, pot obține economii substanțiale de costuri și resurse și pot îmbunătăți experiența pacienților.
De unde ar trebui să înceapă procesul de transformare digitală în spitale? Ce ar trebui să conțină orice plan de digitalizare a proceselor medicale, astfel încât datele pacienților să rămână în siguranță? De ce e importantă standardizarea și automatizarea în domenii precum imagistică și patologie digitală? De ce progresele din medicina genomică depind într-o foarte mare măsură de tehnologiile IT?
Răspunsul la aceste întrebări, dar și multe alte informații interesante poate fi aflat urmărind cele 6 episoade ale serialulului „Soluții digitale pentru medicina viitorului”, prezentate de experții Dell Technologies. Află în episodul de azi de ce e importantă securizarea datelor pacienților.
Pentru mai multe detalii despre cum pot transforma, concret, soluțiile digitale sistemul de sănătate din România, contactează reprezentanții Dell Technologies, la sanatate@dell.com.
De ce e importantă securizarea datelor pacienților
Atacurile de tip ransomware au prezentat un trend descrescător în prima jumătate a anului 2022, cu toate acestea industria de sănătate a înregistrat în aceeași perioadă o creștere cu peste 300% a atacurilor la nivel global.
Deși domeniul medical este „responsabil” de administrarea unei cantități mai mici de date comparativ cu alte industrii, informațiile generate (texte, imagini, secvențe video, documente) necesită anumite cerințe pe termen scurt, mediu și lung, precum păstrarea, arhivarea și protejarea de eventuale breșe de securitate sau atacuri cibernetice.
Orice atac cibernetic sau breșă de securitate conduce la pierderi de informații, disfuncționalități ale serviciilor medicale, deteriorarea actului medical și a reputației organizației în cauză. Sute de astfel de atacuri sunt detectate în fiecare zi. Un studiu recent al companiei de cercetare IDC arată că doar 60% din organizațiile medicale sunt pregătite să răspundă provocărilor aduse de digitalizare, cu politici adecvate de securitate.
Ce ar trebui să conțină orice plan de digitalizare a proceselor medicale, indiferent de tipul organizației? Bogdan Ștefănescu, CEE Channel Sales Specialist Unstructured Data Solutions, Dell Technologies, spune că este nevoie de „capabilități integrate de securitate, soluții de criptare și securizare a datelor, eventual de replicare a acestora într-un mediu secundar. Aceste funcționalități trebuie completate de o monitorizare continuă, de utilizarea unor procese automatizate de protecție și recuperare în cazul unei breșe de securitate. Prin monitorizarea continuă se pot detecta anomalii în comportamentul utilizatorilor și a echipamentelor digitale, anomalii ale aplicațiilor, informații incorect modificate sau accesul unor persoane neautorizate. În cazul unei amenințări, măsurile de răspuns pot fi multiple, de la alertare la intervenție preventivă.”
Bogdan Ștefănescu precizează că peste 67% dintre spitalele lumii folosesc sistemele de stocare Dell și peste 10.000 de spitale folosesc soluțiile Dell dedicate sectorului medical, adăugând că „aceste tehnologii medicale inovatoare pot accelera transformarea digitală în sistemul de sănătate din România și pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Sunt soluții ale viitorului, disponibile chiar de azi, cu ajutorul Dell și al partenerilor săi de tehnologie, de aceea vă invit să vă implicați alături de noi în schimbarea la față a sectorului medical din România.”