Primarul Capitalei, Nicușor Dan, care candidează pentru un nou mandat în București, spune că, după intrarea în cursă a Gabrielei Firea, Cristian Popescu Piedone are șanse mai mari să obțină mai multe voturi de la electoratul de stânga.
Edilul a făcut apel la electoratul de dreapta să voteze ”unicul candidat de dreapta care are șanse să câștige: pe mine”.
”Avem doi candidați care-și împart bazinul electoral, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone. Eu cred că prima șansă o are Cristian Popescu Piedone. Avem alegeri într-un singur tur și contează foarte mult votul util. Eu fac apel la tot publicul de dreapta să voteze unicul candidat de dreapta care are șanse să câștige: pe mine.
Da, prima șansă o are Piedone. Dacă vă amintiți, am făcut un sondaj acum o lună și era acolo o întrebare în exact această ipoteză, eu, Piedone și Firea, iar Piedone era mult înainte față de Firea.
Eu nu cred că trebuie să luăm foarte în serios ce zice acest domn (n.r.: Piedone, care spunea că e un blat pentru Nicușor Dan), ce e important e că avem alegeri într-un tur și există doi candidați cu șanse și cine dintre aceste bazine electorale, de dreapta sau stânga, se mobilizează mai bine, acela va câștiga", a spus Nicușor Dan, la Eurnews România.
Actualul edil a comentat și decizia coaliției de guvernare, aceea de a-l retrage pe Cărălin Cîrstoiu și să aleagă candidați separați.
Nicușor Dan: "Nu este foarte serios, ca abordare (n.r.: decizia coaliției), mai sunt șase săptămâni și jumătate până la alegeri și au apărut niște candidați. Noi trebuia, de două-trei luni, să discutăm de programe, să vedem și să învățăm unii de la alții și bucureștenii să învețe și să ne învețe pe noi lucruri pe care ei și le doresc în oraș. Nu a fost o abordare serioasă.
Acum, în condițiile în care candidatul unic pe care această coaliție îl avea era situat foarte slab în sondaje, decizia de acum, o decizie de avarie, a fost o decizie logică pentru partide, pentru a-și securiza scorul în Consiliul General. Orice rundă de alegeri, dincolo de faptul că pot să schimbe executivul unei primării, au șansa unei dezbateri despre problemele comunității.
Eu niciodată nu am făcut pronosticuri despre cum vor vota bucureștenii pentru că ar fi cumva nepotrivit să vorbesc eu în locul lor. Așa, ca o analiză, depinde foarte mult de informația care ajunge. Vă dau cel mai simplu exemplu: puțini din oamenii care spun că votează Piedone știu că el și-a luat bacalaureatul la 30 de ani, că și-a făcut facultatea la 40 de ani, că și-a luat carnetul de șofer pe șpagă, că e condamnat penal, toate lucrurile astea contează, ca informare corectă. Pe de altă parte, contează foarte mult mobilizarea".
Proiectele Primăriei București
Nicușor Dan a abordat și problemele cele mai stringente cu care se confruntă Bucureștiul. Printre acestea, traficul sau construcția haotică a imobilelor. Edilul spune că este deja în lucru problema semaforizării inteligente.
Nicușor Dan: "Bucureștiul are o mare oportunitate, rețeaua de tramvai, iar noi am semnat deja contractele pentru modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, asta va dura doi ani. Avem studiu de oportunitate și avem o rețea foarte învechită de tramvaie, am adus 100, dar mai lipsesc 250 ca să schimbăm cu totul flota de dinainte de 1989.
Deci avem studiu de oportunitate și o să facem o achiziție de 250 de tramvaie. De asemenea, am schimbat, după multe contestații și documente preparatorii, am semnat în sfârșit contractul de studii de fezabilitate pentru semaforizare inteligentă. Deci în cursul mandatului următor, vom avea 500 de intersecții cu senzori video, conectați cu senzor central și asta va aduce o îmbunătățire de 10% a traficului. Astea sunt trei proiecte pe trafic.
Noi avem o mare problemă, adică toate problemele de trafic de care vorbim vin din dezvoltarea urbană nesănătoasă și speculativă pe care Bucureștiul o are de 20 de ani. Și nu trebuie decât să respectăm legea. Din păcate, au fost mii de încălcări ale legii, PUZ-uri derogatorii, construcții pe spații verzi, blocuri între case. Trebuie doar să respectăm legea. În plus, am deblocat - după ce fusese blocat 7 ani - planul urbanistiv general și o să dăm reguli mult mai clare în noul PUG despre cum să se construiască în București.
Fără îndoială, Burduja va lua votuti din interiorul acestui public de dreapta. Sper că oamenii simpatizanți ai dreptei din București, simpatizanții corectitudinii și ai proiectelor serioase vor conștientiza votul util într-un singur tur și îl vor da către candidatul care are șanse să bată stânga."
PNL și PSD merg separat la Primăria Capitalei
Coaliția a decis, după 14 ore de discuții, să meargă mai departe cu candidați separați la alegerile pentru Primăria Capitalei. Nici PSD, nici PNL nu au mai dorit să îl susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu, vizat de acuzații de incompatibilitate.
Astfel, candidatul PSD va fi Gabrela Firea, fost primar al Capitalei între 2016 și 2020. Liberalii l-au ales pe Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte PNL București.
Calendarul alegerilor din România în 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.