Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a lansat Ucraina o incursiune armată pe teritoriul Rusiei. Experții au tras concluziile

Ucrainenii au surprins printr-o decizie luată în mare secret. Au lansat un atac și au pătruns mai bine de 10 kilometri în interiorul Rusiei. Incursiunea militară a avut loc în regiunea rusă Kursk, vecină cu granița estică a Ucrainei. Iar întrebarea este de ce?

Este știut faptul că ucrainenii sunt în inferioritate numerică din punct de vedere al personalului militar, acolo unde Rusia are o armată de peste trei ori mai numeroasă. Iar totul vine într-un moment în care rușii continuă să cucerească localități ucrainene mici, mai ales în zona Donețk.

De ce a lansat Ucraina o incursiune armată pe teritoriul Rusiei

"Nu a fost întâmplător. Sigur că este parte dintr-un plan clar", a spus Kostyantyn Mashovets, expert în război, într-o postare pe Facebook.

De aceeași părere este și analistul militar Mykhaylo Zhyrokhov. El susține că Rusia a fost forțată astfel să redistribuie acolo niște trupe aflate în prima linie, în estul Ucrainei.

"Dacă te uiți la rapoartele oficiale, au fost mult mai puține lovituri rusești date în zona Donețk. Asta înseamnă că aeronavele care le transportă sunt acum în altă parte în Rusia", a spus Mykhaylo Zhyrokhov, citat de BBC.

Evident că este extrem de puțin probabil ca, prin această incursiune, Ucraina să caute să ocupe teritoriul Rusiei, însă dacă atragerea forțelor ruse a fost un obiectiv, rezultă că aceasta a fost rapid realizat.

Istoria recentă ar putea juca și ea un rol. Rusia a lansat o ofensivă transfrontalieră majoră în regiunea Harkiv, din nord-estul Ucrainei. Avansul pare să fi încetinit după ce SUA au dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele occidentale asupra țintelor din interiorul Rusiei. Temerile ucrainene cu privire la un atac similar în regiunea de nord Sumî au crescut în următoarele trei luni.

A dat Occidentul OK-ul Ucrainei să atace în teritoriul rus?

Însă aici apare un amănunt interesant. Unii experți cred că, având în vedere îngrijorările constante ale Occidentului cu privire la escaladarea războiului, este probabil ca Ucraina să fi primit un fel de permisiune pentru o operație militară de această dimensiune pe teritoriul rus.

Până acum, foarte puține detalii au oferit oficialii ucraineni de rang înalt, iar biroul președintelui a spus doar atât: "Fără comentarii. Încă".

Deși incursiuni similare au mai avut loc, așa cum a fost cazul celei din Belgorod, acum este prima dată când forțele ucrainene regulate au fost folosite în acest fel.

Rușii au tratat și ei acest subiect, pe care nici nu aveau cum să-l ocolească. Canalele militare rusești au raportat rapid atacul care a implicat sute de trupe și mai multe lovituri cu rachete și drone. Oficialii ruși au fost și ei prompti în anunțarea victimelor și evacuărilor. Regiunile învecinate și-au exprimat dorința de a-i găzdui pe cei forțați să-și părăsească locuințele după ce a fost declarată stare de urgență.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că trupele sunt redistribuite în direcția Sudzha, un oraș din regiunea Kursk.

Dar în "vârful lanțului trofic" se află președintele Vladimir Putin, informat și public de șefii săi din domeniul Apărării și Securiății. Purtătorul de cuvânt al Ministerului său de Externe a numit atacul drept "barbar" și "terorist".

Astfel, dacă până acum rușii au capturat constant teritorii ucrainene, acum "au un motiv să se mai gândească."

Însă acest atac ucrainean este deja prezentat de Kremlin ca o dovadă a motivului pentru care ar trebui să continue războiul - o invazie pe care încă o consideră "defensivă".

Cu toate acestea, "există mai multe întrebări decât răspunsuri, după evenimentele din regiunea Kursk", așa cum spune analistul militar Mykhaylo Zhyrokhov.

Acum însă Ucraina va trebui să observe dacă merită să mai facă astfel de operații pentru a bloca sau chiar împiedica Rusia să mai organizeze atacuri majore în nordul țării.

"Cu cât se exercită mai multă presiune asupra agresorului care a adus războiul în Ucraina, cu atât pacea va fi mai aproape. Doar pace prin forță", a spus președintele Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs.

Dar această incursiune ucraineană pe teritoriul Rusiei " nu îi va întoarce pe ruși împotriva războiului", după cum a precizat sursa citată, care susține că "este evident că ceea ce se întâmplă în regiunea Kursk este o dovadă suplimentară că războiul Rusiei în Ucraina nu a decurs conform planului. Evenimentele par să fi luat complet prin surprindere conducerea politică și militară a Rusiei."

Moscova a susținut mereu însă că totul decurge conform planului. Însă dacă era așa, planul Kremlinului era pus în practică de mult timp, poate nu chiar în câteva zile sau săptămâni, așa cum preconiza regimul de la Kremlin, ci în câteva luni, eventual.

Cel mai probabil, oficialii ruși vor folosi asaltul ucrainean pentru a încerca să mobilizeze publicul rus și mai mult pentru a susține în continuare narațiunea oficială a Kremlinului, aceea că, în acest conflict, Rusia nu este agresorul și că Rusia este o "fortăreață asediată."

"Putem și ar trebui să luăm mai mult teritoriu ucrainean, să mergem la Odesa, la Harkov, la Dnepro, Mykolaiv, la Kiev și mai departe", a spus fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE