Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, așteptat să anunțe luni premierul desemnat: În foarte scurt timp, am putea avea un Guvern

Ce cuprinde articolul?

Numele premierului desemnat ar putea fi anunțat luni

Klaus Iohannis, declarații după consultările de la Cotroceni

Elena Lasconi, după consultările de la Cotroceni: Iohannis trebuie să demisioneze. Mandatul lui s-a încheiat.

Diana Șoșoacă: Iohannis nu mai poate fi președinte

Elena Lasconi a ajuns la Cotroceni pentru consultări

PSD, PNL și UDMR continuă discuțiile la Vila Lac

George Simion nu intră la consultări

Consultările au început. Partidele proeuropene, față în față cu Iohannis

Liderii partidelor parlamentare au fost invitați, duminică, la consultări cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui premier.

22/12/2024 , 23:04

Numele premierului desemnat ar putea fi anunțat luni

Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe luni cine va fi politicianul pe care-l desemnează să formeze noul Guvern, în condițiile în care coaliția proeuropeană formată de PSD, PNL și UDMR nu s-a înțeles asupra numelui premierului.

22/12/2024 , 14:10

Klaus Iohannis, declarații după consultările de la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele parlamentare, că în foarte scurt timp, va putea desemna un premier.

Klaus Iohannis, președintele României: Astăzi, am invitat partidele parlamentare la consultări în vederea formării guvernului. Coaliția proeuropeană, formată din PSD, PNL, UDMR și minorități, a venit cu toți liderii împreună, au solicitat să vină cei patru lideri împreună. M-au informat că negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide sunt spre finalizare. Există premize ca, în foarte scurt timp, să avem o formațiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor.

Negocierile continuă și azi

Aceste negocieri continuă și astăzi și sunt optimist ca, imediat după votarea președinților celor două Camere, să fiu în situația să fac o desemnare pentru poziția de prim-ministru.

22/12/2024 , 13:45

Elena Lasconi, după consultările de la Cotroceni: Iohannis trebuie să demisioneze. Mandatul lui s-a încheiat.

Președinta USR, Elena Lasconi, a făcut declarații tranșante după participarea delegației USR la consultările de la Palatul Cotroceni. Aceasta a subliniat că formațiunea sa consideră că mandatul președintelui Klaus Iohannis s-a încheiat pe 21 decembrie 2024 și i-a cerut demisia, invocând lipsa de legitimitate a acestuia.

„Nu cred că putem să mai vorbim despre democrație”

„Nu cred că putem să mai vorbim despre democrație de pe data de șase decembrie, a fost astăzi la „consultări”, am fost să-i transmitem lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat ieri și că trebuie să-și dea demisia. A fost o întâlnire scurtă, de până în trei minute, în care i-am comunicat acest lucru”, a declarat Elena Lasconi.

Elena Lasconi a insistat asupra faptului că, în viziunea USR, actualul președinte ar trebui să părăsească funcția, iar președintele Senatului să preia interimatul, conform prevederilor constituționale.

„I-am comunicat că nu mai are nicio legitimitate să poarte consultări că potrivit Constituției, președintele Senatului poate să devină președinte interimar”, a precizat Elena Lasconi.

Critici la adresa nominalizării lui Crin Antonescu

Președinta USR, Elena Lasconi, a lansat o serie de critici la adresa procesului de desemnare a lui Crin Antonescu drept posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024. Într-o declarație recentă, Lasconi a subliniat lipsa de profesionalism în modul în care au fost făcute nominalizările, punând sub semnul întrebării legitimitatea și eficiența acestora. 

„Eu mă bazez pe faptul că în țara asta există mulți oameni onești,  mulți oameni de bună credință și mi se pare total neprofesionist felul în care s-a făcut această nominalizare, dacă cumva s-au făcut măsurători și acest candidat, Crin Antonescu, are un potențial mare de creștere, sunt de acord. Dar noi lucrăm profesionist, așa am făcut și în campanie și în precampanie, în fiecare zi am avut măsurători, am făcut focus grupuri, am măsurat în fiecare zi candidați și tocmai de aceea am și în turul al doilea, care a fost anulat ilegal de către CCR, la comanda lui Klaus Iohannis”, a declarat Elena Lasconi.  

Elena Lasconi a comparat situația politică actuală cu un „blestem”, exprimându-și nemulțumirea față de faptul că, în ciuda alegerilor, Klaus Iohannis rămâne președinte, iar Marcel Ciolacu continuă să conducă Guvernul. 

„Nu vi se pare un blestem? Am avut niște alegeri prezidențiale și nu s-a schimbat nimic. Tot Klaus Iohannis e la Cotroceni și tot Ciolacu e la Guvern, care a băgat aproape țara în faliment. Eu sunt convinsă că după Crăciun, după Revelion, o să ni se ia puțin această ceață și o să vedem adevărul”, a afirmat lidera USR.

Întrebat despre posibilitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis, Ionuț Moșteanu, vicepreședintele USR a subliniat necesitatea unei majorități parlamentare, dar a punctat că prioritatea momentului este organizarea alegerilor prezidențiale. 

„Pe procedură parlamentară, știți bine că trebuie să existe o majoritate parlamentară pentru demiterea președintelui. Cred că urgența în momentul acesta este să avem alegeri prezidențiale”, a menționat Moșteanu. 

Elena Lasconi a fost la Cotroceni alături de Ionuț Moșteanu și Cătălin Drulă

Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o, duminică, pe preşedinta USR, Elena Lasconi, la consultările privind desemnarea unui premier.

Din delegaţia partidului USR au mai făcut parte Ionuţ Moşteanu şi Cătălin Drulă.

„V-am invitat pentru consultări pentru formarea unui guvern după alegerile parlamentare", a spus şeful statului.

Primii care au venit la consultări au fost reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Au fost prezenţi liderii formaţiunilor - Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian.

22/12/2024 , 13:13

Diana Șoșoacă: Iohannis nu mai poate fi președinte

Diana Șoșoacă a anunțat că SOS România nu va participa la consultările de la Cotroceni.

Diana Șoșoacă: Având în vedere invitația domnului fost președinte Klaus Iohannis, acesta nu mai poate îndeplini funcția de președinte al României. Vreau să îi transmit următorul răspuns, răspunsul dacă vom participa sau nu la această invitație.

În acest moment, avem parte de o lovitură de stat, dată de PSD, PNL, USR, UDMR, împreună cu Curtea Constituțională, împreună cu serviciile secrete.

Partidul SOS România depune solicitare către Parlamentul României pentru a constatata vacantă funcția de președinte al României și pentru a sesiza Parchetul General.

22/12/2024 , 12:59

Elena Lasconi a ajuns la Cotroceni pentru consultări

Reprezentanții USR au ajuns la Cotroceni pentru consultări, în frunte cu Elena Lasconi. 

USR mai este reprezentat și de Ionuț Moșteanu și Cătălin Drulă.

"V-am invitat pentru consultări pentru formarea unui guvern după alegerile parlamentare", a spus şeful statului.

22/12/2024 , 12:37

PSD, PNL și UDMR continuă discuțiile la Vila Lac

Consultările cu partidele proeuropene de la Cotroceni s-au încheiat. Liderii nu au făcut niciun fel de declarație.

Conform unor surse Euronews România, reprezentații PSD, PNL și UDMR continuă discuțiile la Vila Lac din Capitală.

22/12/2024 , 12:26

George Simion nu intră la consultări

George Simion a declarat că AUR nu va intra la consultări cu președintele Klaus Iohannis.

Liderul AUR a mai anunțat că Petrișor Peiu este propunerea partidului pentru funcția de premier.

George Simion: Nu vom legimita, prin prezența noastră, un președinte ilegitim. Credem că aceasta este singura atitudine corectă. Îi voi lăsa pe colegii mei, senatorul Mircia Chelaru și europarlamentara Georgiana Teodorescu, să explice poziția noastră. Suntem în fața Palatului Cotroceni pentru a transmite un mesaj clar: Iohannis, pleacă! Nu adânci această criză constituțională. Nu îți bate joc de poporul român! Nu îți bate joc de voința popoarului român manifestată democratic prin vot.

AUR urma să intre la consultări la ora 12.30.

22/12/2024 , 12:09

Consultările au început. Partidele proeuropene, față în față cu Iohannis

Partidele proeuropene au început consultările la Cotroceni, care ar trebui să se încheie cu un nume al viitorului prim-ministru.

Reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai minorităților discută, la această oră cu președintele Klaus Iohannis.

Știrea inițială

La miezul zilei, la Palatul Cotroceni ar trebui să ajungă reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai minorităților, adică cei care ar trebui să formeze viitorul cabinet. Nu e clar însă cu ce mandat vor merge aceștia la discuțiile cu șeful statului. Din negocierile de seara trecută nu a reieșit dacă Marcel Ciolacu acceptă sau nu funcția de premier. Nici împărțirea ministerelor între PSD, PNL și UDMR nu a fost tranșată.

Una dintre principalele incertitudini este dacă liderul PSD, Marcel Ciolacu, va accepta funcția de prim-ministru. Deși Partidul Social Democrat ar urma să dețină această poziție, discuțiile din cadrul coaliției nu au tranșat încă acest aspect. Klaus Iohannis a declarat că nu are rezerve însă în a numi un premier PSD, dat fiind că partidul a câștigat alegerile generale din 1 decembrie.

Structura noului Guvern și repartizarea ministerelor

Se preconizează că viitorul Guvern va avea o structură mai redusă, cu doar 16 ministere față de 18 în prezent. PSD este favorit să obțină 8 portofolii ministeriale și funcția de premier, în timp ce PNL ar urma să dețină 5 ministere, iar UDMR 3 portofolii. Vicepremierul fără portofoliu va fi eliminat, iar numărul secretarilor de stat ar putea fi redus la jumătate pentru eficientizarea administrației.

Pe lângă PSD, PNL, UDMR și minoritățile, președintele Klaus Iohannis va avea consultări și cu reprezentanții altor partide parlamentare, precum USR, AUR, SOS și POT. Aceste negocieri sunt esențiale pentru identificarea sprijinului necesar în Parlament și pentru a asigura un vot favorabil de încredere pentru noul executiv.

Calendarul formării Guvernului

Conform planului, președintele Klaus Iohannis ar trebui să desemneze până înseara numele viitorului premier, care va forma echipa guvernamentală. Votul de încredere din Parlament este prevăzut să aibă loc până luni seara, iar noul Guvern ar urma să depună jurământul înainte de Crăciun.

După instalarea noului Guvern, prioritatea principală va fi adoptarea unor măsuri economice urgente. Printre acestea se numără amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari și posibilitatea înghețării salariilor și pensiilor pentru anul următor. Aceste decizii fac parte din eforturile de reducere a deficitului bugetar.

Deși se dorește reducerea numărului de ministere pentru a economisi resurse, surse din coaliție avertizează că o comasare excesivă ar putea duce la disfuncționalități. Prin urmare, structura finală a Guvernului va fi ajustată pentru a asigura echilibrul între eficiență administrativă și stabilitate.

Potrivit sursei citate, consultările vor avea loc după următorul program:

  • Ora 12,00 - Partidul Social Democrat (PSD); Partidul Naţional Liberal (PNL); Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.
  • Ora 12,30 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13,00 - Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 13,30 - Partidul S.O.S. România;
  • Ora 14,00 - Partidul Oamenilor Tineri (POT). 

Discuțiile vor avea ca scop desemnarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru, care va avea responsabilitatea de a forma noul Guvern. Președintele va analiza propunerile și pozițiile fiecărei formațiuni politice pentru a decide care variantă are cele mai mari șanse să obțină susținerea Parlamentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE