Dan Benga a explicat la Euronews România că ucrainenii ar fi dat coordonate GPS greșite către STS, de teamă să nu fie localizați și deportați, fiind „dezertori”.
„Ei au avut telefoane, au fost speriați și nu au trimis corect coordonatele către cei de la STS, care au făcut tot ce a fost omenește posibil să-i localizeze. Atâta timp cât tu nu vrei să fii localizat e foarte greu ca cineva să te localizeze, atâta timp cât tu nu vrei să fii ajutat, pentru că ai niște gânduri că ai putea fi trimis înapoi, interceptat de Poliția de Frontieră sau Armata din Ucraina și arestat. Le-am cerut să transmită locația, au găsit tot felul de motive, ba că nu au date mobile, ba că nu au putut accesa link-ul. Ei ne dădeau localizări la 60-100 de metri și era extrem de dificil. Chestia asta ne-a indus în eroare. Se poate face manual această localizare. Când li se spunea să dea locația ei deja o trimiseseră și eu le ziceam să aștepte, dar ei spuneau că nu au știut. A fost o întreagă poveste și ajung și la cel care a ieșit primul sâmbătă, care, întrebat fiind dacă are cunoștințe despre grupul respectiv, a zis că da, se cunosc, dar nu așa de bine și că au venit doar împreună, urmând ca duminică după-amiază să ne spună, de fapt, că cel care e sus, în munte, rănit, e fratele lui și să încerce să ne convingă că ne dă oricât ca să mergem să-l scoatem de acolo. Cum să stai 24 de ore știind că fratele tău e sus pe munte și să nu ai mustrări de conștiință. Ei sunt dați dezertori, din ce am înțeles”, a mai spus Dan Benga, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, la Euronews România.
Unul dintre cetăţenii ucraineni dispăruţi în Munţii Maramureşului a fost găsit decedat
Unul dintre cetăţenii ucraineni dispăruţi în Munţii Maramureşului a fost găsit decedat, a informat, marţi seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga. Conform sursei citate, cadavrul a fost găsit de un localnic din Crasna Vişeului, în zona alpină.
„E o zonă extrem de greu accesibilă, foarte aproape de locul în care l-am evacuat terestru pe cel de-al patrulea ucrainean, parte din grupul de ucraineni. Probabil că omul a încercat să forțeze puțin relieful și n-a avut nicio șansă. De asta spuneam că zona este extrem de grea, extrem de dură. Colegii mei, ca să ajungă la mine, au făcut 200 de metri în patru ore, deci a fost o aventură incredibilă, pentru că discutăm de pereți de stâncă, de gheață, de cascade, de locuri în care nu ai cum să pui piciorul la mai mult de o jumătate de metru într-o parte sau în alta. Cu siguranță a căzut, pentru că puțin mai sus este o săritoare și o cascadă și, probabil, a încercat să coboare și n-a reușit să se țină pe picioare. Oricum, ei nu erau echipați absolut deloc pentru experiența asta, cu cizme de gumă, cu pantaloni relativ subțiri, cu echipamente care de la început le punea viața în pericol”, a mai spus Benga.
Trupul ucraineanului decedat a fost recuperat.
Cei şase cetăţeni ucraineni au traversat Munţii Maramureşului din Ucraina spre România în după amiaza zilei de sâmbătă, 24 decembrie, doi fiind recuperaţi în aceeaşi seară, iar alţi doi, în cursul zilei de luni.