Curmale în patria pepenilor, la Dăbuleni. Seceta nu a produs doar efecte negative în județul Dolj. Terenurile nisipoase s-au dovedit a fi perfecte pentru curmalul chinezesc. Prima plantație din zonă are anul acesta o recoltă neașteptată - aproximativ 20 de kilograme de la fiecare arbust. Fructele proaspete sunt gustoase, însă localnicii încă sunt reținuți în ceea ce le privește.
Curmale de Dăbuleni
Fructele sunt deosebite. Au un gust dulce acrișor, asemănătoare merelor, dar ce e deosebit la ele este cantitatea de vitamina C. Un fruct ajunge undeva la 20 de grame, conțin între 300 și 600 mg de vitamina C.
Curmalul chinezesc este o specie de pomi fructiferi despre care cercetătorii de la Dăbuleni spun că se folosesc integral. Frunzele - pentru ceai, florile - pentru miere, fructele - pentru consum, iar lemnul - pentru mobilier.
Luăm primele două frunze din vârful unei rămurici de Ziziphus, le recoltăm, le spălăm, le zvântăm și le punem într-o cratiță. 30 de secunde, atât. După care le luăm, le roluim, așa, se pun într-o tăviță de staniol, la cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius pentru 10 minute. Punem într-o ceașcă, peste care turnăm apă caldă, le lăsăm două-trei minute și e bun de servit.
În Dăbuleni, curmalul are și rolul de a fixa nisipurile din „Sahara Olteniei”.
Dr. ing. Diaconu Aurelia, director SCDCPN Dăbuleni: Practic, perdele de protecție din această specie Ziziphus vin să stăvilească deflația eoliană, adică antrenarea particulelor de nisip atunci când vânturile bat în zonă, cu precădere aprilie-mai.
Curmalul este foarte productiv in perioada de secetă, așa că recolta de anul acesta a fost una îmbelșugată.
Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews: În timp ce alte culturi sunt deja uscate, la Dăbuleni, curmalul chinezesc prinde rădăcini. Un astfel de arbust produce într-o vară toridă să producă între 15 și 50 kg de fructe.
Cei care trec pragul stațiunii de cercetare Dăbuleni au ocazia să deguste și să cumpere curmale proaspete.
Spre surprinderea noastră, nu ne gândeam că vreodată la Dăbuleni putem să rupem curmale din câmp.
Am gustat. Am gustat și anul trecut. Să știți că sunt foarte bune. Anul ăsta am pus și eu doi pomișori, sunt plecați frumos, dar nu au rodit.
Chiar dacă se cultivă de cel puțin patru ani la Dăbuleni, curmalele nu sunt deloc populare printre localnici. Unii le gustă acum pentru prima oară.
Foarte bune! Foarte bune! Nu credeam că se pot face și la noi.
Un kilogram de curmale costă 16 lei la Stațiunea Dăbuleni, iar un pom fructifer, între 30 și 60 de lei. Curmalul dă roade și 200 de ani și este extrem de popular în China.