Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotbalistul Cosmin Matei, suspendat șase luni pentru dopaj cu MHA (5-metilhexan-2-amină)

Cosmin Matei a fost suspendat șase luni pentru dopaj, după ce a fost depistat pozitiv în februarie 2024. Fotbalistul lui Sepsi Sfântu Gheorghe a primit decizia finală din partea Agenției Naționale Antidoping (ANAD), însă a anunțat deja că va face recurs.

Fotbalistul Cosmin Matei, suspendat șase luni pentru dopaj

Clubul său a postat un comunicat scurt: "Jucătorul echipei Sepsi OSK, Cosmin Matei, a primit decizia Comisiei de Audiere a ANAD privind suspendarea sa pentru o perioadă de şase luni din activitatea sportivă''.

Clubul Sepsi a publicat și reacția jucătorului în vârstă de 32 de ani.

"Sunt foarte dezamăgit de această decizie. Am colaborat pe deplin cu ANAD, încă de la bun început. Am demonstrat prin intermediul laboratoarelor antidoping autorizate de AMA/WADA şi potrivit cerinţelor acestora, că suplimentul respectiv era contaminat cu substanţa interzisă care a fost găsită în proba mea.

Este dezamăgitor pentru că mi s-a părut că situaţia mea a fost înţeleasă. Nu a rămas nimic nelămurit din tot cazul meu şi totuşi primesc această suspendare pentru 6 luni.

Nu înţeleg cum pot fi găsit vinovat, în contextul în care am făcut o serie de analize la laboratoarele autorizate şi am demonstrat că unele flacoane sunt contaminate iar alte flacoane nu conţin substanţa interzisă. Toate sigilate dar din loturi diferite. Practic, e după cum ţi-e norocul'', a spus Cosmin Matei.

Ce este 5-metilhexan-2-amină, substanța cu care Cosmin Mtei a fost găsit dopat

Matei a fost depistat cu o substanță pe nume 5-metilhexan-2-amină. Produsul e trecut pe lista interzisă publicată pe portalul Agenției la secțiunea de stimulente.

”MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizat în tratamentul medical. MHA este inclus în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.”, se arată în comunicatul ANAD.

  • Cosmin Matei este legitimat la Sepsi din iulie 2022 și mai are contract cu covăsnenii până în iunie 2025. Pe durata procesului, clubul l-a suspendat pe Matei.
  • În cariera sa, mijlocașul ofensiv a mai jucat la Farul, Steaua, Astra, Dinamo, Atromitos (Grecia), Genclerbirligi (Turcia), Istra (Croația) și Viitorul.
  • Cosmin Matei are și două selecții la echipa națională a României.

Matei a dezvăluit ce i-a reproșat Comisia ANAD.

''Mi s-a reproşat în faţa Comisiei că nu am analizat suplimentul respectiv înainte de a-l consuma. Am explicat şi au văzut şi dânşii că analiza pentru toate substanţele din lista interzisă ajunge la câteva mii de euro.

Şi chiar şi aşa, dacă ţi se confirmă că un supliment nu este contaminat cu nicio substanţă din lista interzisă, la următoarea dată când cumperi, te poţi trezi că ai nimerit un lot contaminat. Probabil trebuia să fac o analiză de 2.000 de euro la fiecare achiziţie a energizantului de 150 lei. Asta este absurd şi nu înţeleg cum pot fi găsit eu vinovat.

Este efectiv ceva de care nu poţi să te păzeşti. În plus, am demonstrat cu datele tehnice de la meciuri, că nu a existat nicio îmbunătăţire a performanţelor mele fizice, atunci când am consumat acel energizant'', a spus Matei, citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE