Absolvenții clasei a XII-a au aflat luni, 27 iunie, primele rezultate de la Bacalaureat. Un examen pe care l-am preluat după vechiul model francez și la care contează, în prezent, doar notele de la probele scrise.
Examenul maturității se susține în diverse forme în lume, iar multe dintre acestea presupun doar studierea materiilor de examen în ultimii doi ani de liceu. Elevii de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr au experimentat și ei anul acesta un astfel de model.
Pregătirea pentru Bacalaureat a fost mult mai simplă anul acesta pentru elevii care au terminat clasa a XII-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București. Pornind de la alte modele europene, cum este A Levels susținut în Marea Britanie, ei au studiat doar materiile pe care le aveau la probele de la Bacalaureat.
Întregul an școlar a fost gândit un pic aparte, un pic special. A fost parcursă formula clasică a materiei rezervată clasei a XII-a până la finalul lui februarie, începutul lui martie, ulterior s-a trecut pe un orar nou pentru clasele de a XII-a, astfel încât accentul s-a pus în format fizic pentru disciplinele de bacalaureat.
Bacalaureatul francez pe model vechi a stat și la baza examenului maturității de la noi, la fel cum sistemul educational francez a conturat sistemul românesc. Însă, anul trecut, Bacalaureatul francez a fost modificat.
Bacalaureatul a fost creat în 1808, deci putem spune că este un element al culturii franceze. A fost reformat în 2021 fiindcă în Franța a existat o reformă a cilcului liceal, care a dus și la o reformă a bacalaureatului. Înainte de 2021, Bacalaureatul se susținea în anul terminal, ultimul an de liceu în luna iunie, în timpul unei săptămâni, când elevii aveau probele la toate disciplinele.
Nu în ultimul rând, Bacalaureatul internațional, o opțiune pe care unii elevi români o aleg pentru a studia în străinătate, are o structură similară cu cel francez, însă oferă posibilitatea de a alege probele din mai multe arii de specializări.